Mijn huurwoning verbouwen, mag dat?

bron: Redactie Huurwoningen.nl

Een prachtige nieuwe keuken of een flinke uitbouw aan de achterkant van het huis... We hebben allemaal weleens gefantaseerd over verbeteringen van onze woning. Maar hoe zit dat eigenlijk bij een huurwoning? Mag je als huurder zomaar verbouwen? Huurwoningen zocht het uit en zet de regels voor je op een rijtje.

Man met hamer

Toestemming nodig voor woningverbetering

Voor het plaatsen van een aanbouw, het renoveren van de badkamer of het vernieuwen van de keuken is altijd toestemming vereist van de verhuurder. Deze ingrepen vallen onder het begrip ‘woningverbetering’ (ook wel ‘renovatie’). Na het verzoek van de huurder heeft de verhuurder acht weken de tijd om te reageren op het verzoek. Er zijn redenen die hij kan aanvoeren om geen toestemming te verlenen, bijvoorbeeld wanneer de ingreep de huurwoningen minder verhuurbaar maakt. Ook als de woning in waarde daalt door de verandering, mag de verhuurder nee verkopen.

Wanneer de verhuurder toestemming geeft om de verbouwing uit te voeren, is het raadzaam om duidelijke afspraken te maken over een eventuele vergoeding van de kosten. Zo krijg je bij ingrepen die gunstig zijn voor de verhuurbaarheid van de woning in sommige gevallen een deel vergoed. Dit kan bijvoorbeeld gelden voor de volgende aanpassingen:

  • Aanbrengen van dubbel glas
  • Vervangen of installeren van een cv-ketel
  • Aanbrengen van anti-inbraakvoorzieningen

De buitenkant van de woning

Voor veranderingen aan de buitenkant van de woning gelden aparte eisen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om het plaatsen van een schotelantenne of het bouwen van een duiventil. Verhuurders mogen deze aanpassingen weigeren, zelfs als ze gemakkelijk en zonder al te veel kosten weer ongedaan gemaakt kunnen worden. Overigens geldt dit alleen voor huurovereenkomsten die zijn afgesloten sinds 1 augustus 2003. Huurde je de woning al vóór deze tijd? Dan zijn de afspraken die in het contract zijn opgenomen van toepassing.

Kleine aanpassingen

Voor kleine veranderingen aan huurwoningen, die gemakkelijk en zonder veel kosten kunnen worden teruggedraaid, is geen toestemming nodig. Voorbeelden van deze kleine aanpassingen zijn het verven van muren, het vervangen van accessoires, het boren van gaatjes voor gordijnrails, het ophangen van planken en het vervangen van behang.

Wat als de verhuurder geen toestemming geeft?

Wanneer de verhuurder je geen toestemming geeft om te verbouwen, hoeft dit nog niet het einde te betekenen van de verbouwplannen. Je kunt namelijk naar de rechter stappen om toestemming af te dwingen. Wanneer de ingreep het woongenot verhoogt en geen negatieve gevolgen heeft voor de verhuurbaarheid of waarde van de woning, is de kans aanwezig dat de rechter het besluit van de verhuurder ongeldig verklaart. Houd er wel rekening mee dat de rechter je kan verplichten om de verbouwing weer ongedaan te maken aan het einde van de huurperiode.

[Dit is een verbeterde en aangepaste versie van het artikel ''Een huurwoning verbouwen, kan dat?"dat in 2014 op Huurwoningen werd gepubliceerd].

Lees ook: Een woning huren: welke verzekeringen heb je nodig?

Gerelateerd nieuws

Lees ook