Minister Spies zet scheefwoners in de wacht

bron: Nu.nl

Nadat vandaag al duidelijk was dat het veelbesproken wetsvoorstel voor scheefwoners door de meeste woningcorporaties niet ingevoerd zal worden op 1 juli dit jaar, heeft nu ook minister Spies zelf toegegeven dat de beoogde ingangsdatum onmogelijk behaald kan worden.

Teveel oponthoud

Niet alleen moet de Eerste kamer nog haar akkoord geven aan de 5% extra huurverhoging voor scheefwoners, ook de problemen rond de privacy van huurders zorgen voor teveel oponthoud. Aangezien een huurverhoging twee maanden van te voren bekend moet worden gemaakt aan de huurders, lijkt 1 juli 2012 momenteel een onmogelijk streven.

Keuze is aan de verhuurders

Wel is duidelijk dat de verhuurders zelf kunnen bepalen of ze de reguliere huurverhoging vanaf 1 juli in laten gaan. De huurverhoging voor scheefwoners kan dan pas op zijn vroegst ingaan op 1 juli 2013.

Corporaties kunnen er ook voor kiezen om af te wachten of het wetsvoorstel binnenkort wordt goedgekeurd door het parlement om vervolgens de reguliere én de extra verhoging tegelijk in te voeren verderop dit jaar. Een verhoging mag immers maar één keer per jaar doorgevoerd worden.

Veel woningcorporaties hebben al laten weten dit jaar enkel de gangbare huurverhoging in te stellen. Zodoende zijn veel scheefwoners tot volgend jaar gevrijwaard van een pittige extra huur, dit tot hun grote opluchting.

Gerelateerd nieuws

Lees ook