Pararius: Huurprijzen vrije sector opnieuw gedaald

bron: Pararius

In het laatste kwartaal van 2020 zijn de huurprijzen opnieuw gedaald, meldt woningplatform Pararius. Een nieuwe huurder betaalde €16,16 per vierkante meter per maand voor een vrije sector huurwoning. Dit is 3,7% minder dan datzelfde kwartaal in 2019.

Ontwikkelingen eerst zichtbaar in hoofdstad

De prijsdaling komt niet helemaal onverwacht. Volgens Jasper de Groot, directeur van Pararius, volgt de landelijke ontwikkeling de trend die in grote steden al langer te zien is. “Landelijke ontwikkelingen op de huurmarkt zijn meestal als eerst zichtbaar in de hoofdstad. Na de crisis stegen woningprijzen in Amsterdam als eerste, gevolgd door Rotterdam en Den Haag. Pas later zagen we ook in de rest van het land de huurprijzen in de vrije sector stijgen. Nu gebeurt andersom hetzelfde.” De gemiddelde huurprijs in Amsterdam nam dit kwartaal af met 6,8%, hierbij kwam de gemiddelde huur op €22,08 per vierkante meter per maand.

Ook in Rotterdam nam de gemiddelde huurprijs af, met 4,8%. Hierbij komt de gemiddelde huurprijs in Rotterdam neer op €15,48 per vierkante meter per maand. Dit is de laagst gemeten vierkantemeterprijs in Rotterdam sinds het eerste kwartaal van 2018. Wel lopen de huurprijzen in deze stad nog enorm uiteen: dit is namelijk afhankelijk van de wijk. Zo betalen nieuwe huurders voor een woning van 75 vierkante meter in het Centrum gemiddeld €1.351 per maand, een woning met dezelfde grootte kost in de wijk Charlois €956 per maand.

De huurprijzen in Den Haag daalden in het laatste kwartaal van 2020 met 3,1% naar een gemiddelde van €15,83 per vierkante meter prijs per maand. Ook in Eindhoven was een daling te zien, hier daalde de gemiddelde vierkantemeterprijs met 2,9% naar €14,11. Utrecht is de enige grote stad waar de gemiddelde huurprijs vrijwel gelijk is gebleven aan hetzelfde kwartaal van dat jaar ervoor. Nieuwe huurders betaalden €17,81 per vierkante meter per maand.

Goedkopere huur middelgrote steden

Volgens Pararius zijn goedkopere huurwoningen vooral te vinden in middelgrote steden buiten de randstad. Leeuwarden, Deventer en Enschede zijn relatief goedkope steden, hier ligt de gemiddelde vierkantemeterprijs van een vrije sector huurwoning onder de €11. Ook Apeldoorn en Arnhem blijken relatief goedkoop, hier ligt de gemiddelde vierkantemeterprijs onder de €12.

Prijsdaling door coronacrisis

Dat de huurprijzen dalen komt onder andere doordat veel expats vanwege de coronacrisis niet meer naar Nederland komen. Zij huren vooral woningen in het dure huursegment en deze woningen blijven nu leeg staan. “Om leegstand te voorkomen worden huurprijzen naar beneden gesteld.” meldt De Groot. Dit zie je bijvoorbeeld in Amstelveen, waar de prijzen met 11,3% daalden ten opzichte van een jaar geleden. Amstelveen is populair onder expats, maar het wegblijven van deze groep huurders heeft nu gevolgen voor de huurprijzen in deze stad.

Gerelateerd nieuws

Lees ook