Prinsjesdag: Even serieus.

Prinsjesdag 2012 zit er weer op. De exorbitante hoeden kunnen weer in de kast, het koffertje van minister de Jager mag weer worden opgeborgen op zolder, de tablet mag als vervroegd afscheidscadeau mee naar huis. De mooie plannen die tijdens het razendsnelle Kunduz-akkoord op tafel werden gelegd, kregen een gepaste presentatie compleet met lintjes, ballonnen en slingers.

Maar hoe serieus moeten we deze plannen nemen? Nu de verkiezingen achter de rug zijn en de VVD en PvdA er glorieus met de winst vandoor zijn gegaan, is het nog maar de vraag welke maatregelen daadwerkelijk het licht zullen zien. Vergeet niet: de PdvA wilde niet eens bij het Kunduz-akkoord aan tafel aanschuiven, omdats ze het niet eens was met de voorgenomen bezuinigingen.

Toch werden tijdens Prinsjesdag de voorgenomen maatregelen gepresenteerd alsof er in Politiek Nederland niets is gebeurd in de afgelopen weken en maanden. We noteren: de doorstroming moet beter op de woningmarkt. Er zijn investeringen in de bouw nodig. Een maximale huurverhoging van 1% vanaf juli 2013 voor inkomens tussen 33.000 en 43.000 euro. Invoering van huurdersbelasting. Een maximale huurverhoging van 5% voor inkomens boven de 43.000 euro. Ruimte voor meer partijen op de huurmarkt. Fantastische plannen die wellicht nooit uitgevoerd zullen worden. PvdA en VVD zitten midden in het officiële kontdraaien om tot een snelle formatie te komen en zouden in het ergste geval alle voorgenomen maatregelen uit het Kunduz-akkoord compleet van tafel kunnen vegen. Dat de leider van de PvdA indutte tijdens de spannende troonrede van de koningin belooft in ieder geval niet veel goeds.

Conclusie? Een hoop poeha en weinig duidelijkheid. We zullen toch echt de formatie af moeten wachten voordat we enig idee krijgen over welke maatregelen daadwerkelijk door de Eerste en Tweede Kamer aangenomen zullen worden. Dus: mooie jurken en pakken weer aan het haakje en back to business! Want dat er snel wat moet gebeuren, is voor iedereen meer dan duidelijk.

Gerelateerd nieuws

Lees ook