Steeds meer kantoorpanden omgebouwd tot woonruimte

bron: NOS.nl

Ruim 17,5 procent van alle bedrijfsruimte is vanwege de economische crisis en het flexwerken leeg komen te staan. Gemeenten zitten niet te wachten op leegstand, maar vanwege de strenge regelgeving was het voor investeerders lange tijd niet interessant om de panden te verbouwen. In 2012 is de regelgeving echter aangepast, waarna vooral in de Randstad flink wat kantoorpanden zijn omgebouwd tot woonhuis.

Starters vinden lastig een betaalbare woning

Voor starters is het momenteel erg lastig om een betaalbare woning te vinden, vooral binnen de prijsklasse van 500 tot 700 per maand. Kennisinstituut Platform31 doet onderzoek naar de woningmarkt en ziet het ombouwen van de kantoorpanden als een goede manier om het woningaanbod te vergroten. Hoewel er geen landelijke cijfers bestaan wat betreft het aantal omgebouwde kantoorpanden, houden de gemeenten deze zelf wel bij. Vooral in Den Haag (circa vijftig panden) en Utrecht (dertig panden) wordt er flink verbouwd.

Ondanks ombouwen nog veel leegstand

Ondanks de aangepaste regelgeving zal een groot deel van de bedrijfsruimten leeg blijven staan. Zo is er weinig animo voor kantoorpanden die zich ver buiten het centrum bevinden. Daarnaast beschikken veel woningcorporaties niet over de benodigde financiële middelen. Degenen die wel over die middelen beschikken, de beleggers, komen weer te weinig in contact met de gemeenten.

Gerelateerd nieuws

Lees ook