Steeds meer mensen vragen huurtoeslag aan

bron: Ministerie van Financiën

Dit jaar hebben meer dan 1,3 miljoen Nederlanders huurtoeslag aangevraagd, zo blijkt uit cijfers van het ministerie van Financiën. Hiermee is het aantal aanvragen met ruim 16.000 gestegen ten opzichte van 2015. De laatste jaren is sowieso al een toename te zien: sinds 2006 steeg het aantal aanvragen met 32 procent.

Veel aanvragen uit Rotterdam

De gemeente Rotterdam telt relatief de meeste aanvragers: iets meer dan 14 op de 100 Rotterdammers hebben een verzoek ingediend om huurtoeslag te ontvangen. Ook in Heerlen (13,9 procent van de bevolking), Groningen (13,7), Leeuwarden (12,5) en Delft (12,4) wonen relatief veel mensen die huurtoeslag hebben aangevraagd.

Opvallend is dat Utrecht als enige van de vier grote steden relatief weinig huurtoeslagen hoeft uit te betalen: met 7,9 procent is het aantal aanvragers bijna de helft lager dan in Rotterdam. Amsterdam (11,9) en Den Haag (11,2) zitten hier tussenin.

Minder 65-plussers

Het aantal 65-plussers dat huurtoeslag aanvroeg, is het afgelopen jaar gedaald. In de leeftijdsgroepen 25 tot 45 en 45 tot 65 nam het aantal aanvragen toe, terwijl het onder jongeren (tot 25 jaar) vrijwel ongewijzigd bleef.

De cijfers werden door de datajournalistieke dienst LocalFocus aangevraagd bij het ministerie, op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

Gerelateerd nieuws

Lees ook