Steeds meer sociale huurwoningen naar vrije sector door waardestijging

bron: NRC

De huurprijzen rijzen de pan uit, zeker in de grote steden. Veel sociale huurwoningen belanden hierdoor in de vrije sector. De oorzaak: de grote invloed die de WOZ-waarde heeft op de maximale huurprijs, aldus de Woonbond.

Grote vraag, weinig aanbod

Sinds 2015 speelt de WOZ-waarde van een woning een grote rol bij de bepaling van de huurprijs. Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe hoger de maximale huurprijs. Door het tekort aan woningen steeg de gemiddelde WOZ-waarde in Nederland de afgelopen tijd enorm, met name in de grote steden. In Amsterdam bedroeg de gemiddelde marktwaarde in 2017 nog € 290.000,-, nu is dat € 340.000,-, een stijging van maar liefst zeventien procent.

Driedubbele huurprijs

Door de grote stijging van de WOZ-waarde stijgt de maximale huurprijs van veel vrijkomende huurwoningen. Woningen die eerst nog onder de sociale huurgrens vielen, belanden nu in de vrije sector, waar geen sprake is van huurprijsbescherming. Verhuurders kunnen vragen wat ze willen en dat is in de meeste gevallen de hoofdprijs. Woningen die drie jaar geleden nog voor €600,- verhuurd werden, kosten nu het driedubbele, blijkt uit onderzoek van de Woonbond.

Verandering

De Woonbond eist dat de huidige situatie verandert. Zij willen dat de WOZ-waarde een minder grote rol gaat spelen bij de bepaling van de maximale huurprijs. Volgens de Woonbond zou er meer gekeken moeten worden naar objectieve gegevens, zoals de grootte van een woning, het energielabel en het bouwjaar. Ook wil de Woonbond dat de sociale huurgrens omhoog gaat, waardoor woningen minder snel in de vrije sector belanden.

Gerelateerd nieuws

Lees ook