Thuiswerkers stellen woonwensen bij door corona

Meer woonoppervlakte, extra kamer en snel internet belangrijker dan voorheen

Vandaag is het precies een jaar geleden dat Nederland voor de eerste keer in lockdown ging. Sindsdien werkt een groot deel van de Nederlanders vanuit huis en volgen studenten hun studie vanuit hun slaap- of studentenkamer. Dit heeft gevolgen voor de woonwensen van huurwoningzoekenden, blijkt uit onderzoek van online platform Huurwoningen.nl onder ruim duizend woningzoekenden.

Samen met je partner werken aan de keukentafel, je aandacht verdelen tussen je collega’s en je kinderen of college volgen vanuit je slaapkamer: de pandemie brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Online platform Huurwoningen.nl, waar woningaanbieders en woningzoekenden met elkaar in contact worden gebracht, vroeg woningzoekenden in hoeverre corona van invloed is op hun woonwensen.

Het meest voorkomende antwoord? Ja, corona heeft weldegelijk invloed. Van de huurwoningzoekenden die op dit moment thuis werken of studeren, geeft 77 procent aan dat dit leidt tot veranderende woonwensen. De toenemende behoefte aan een aparte werkplek, het kunnen scheiden van werk en privé en de behoefte aan een buitenruimte zijn allen behoeften waar huurders rekening mee houden bij het zoeken naar een huurwoning.



Kijken we specifiek naar de motivatie van mensen die thuis werken, dan geeft 36 procent aan op zoek te zijn naar een woning met een extra kamer. “Er moet een plek zijn waar je comfortabel kunt werken, het liefst ergens waar je normaal gesproken niet de hele dag zit”, aldus een respondent. 25 procent van de thuiswerkers zoekt nu naar huurwoningen met een grotere oppervlakte. Een klein percentage (5%) zoekt naar huurwoningen die verder weg liggen van de werklocatie. Ruim een kwart van de respondenten (27%) geeft aan niet beïnvloed te zijn door corona als het op woonwensen aankomt.



Vooral studenten beïnvloed door COVID-19

Met name studenten lijken er sinds de komst van de pandemie sterk veranderende woonwensen op na te houden. Van de respondenten die aangeven op dit moment thuis te studeren, geeft 84 procent aan andere woonwensen te hebben. Studenten die nog thuis wonen willen op kamers of op zichzelf wonen omdat ze behoefte hebben aan meer rust en privacy (28%). “Ik woon nog thuis bij mijn ouders en slaap en studeer daarom in dezelfde kamer. Ik wil graag op mezelf wonen, zodat ik meerdere kamers heb voor verschillende doelen en mezelf beter kan concentreren”, aldus een respondent.

Studenten die op dit moment al met huisgenoten wonen zijn vaak op zoek naar een woning zonder of met minder huisgenoten (20%). Van de ondervraagde studenten geeft 16% aan dat corona geen invloed heeft op hun woonwensen.



Huurwoningen.nl ziet deze veranderende woonwensen ook terug in haar eigen cijfers. “We concludeerden eerder dit jaar al dat mensen meer behoefte hebben aan een buitenruimte zoals een tuin of balkon”, zegt directeur Rogier Alkemade. “We zien daarnaast ook het gebruik van bepaalde filters toenemen, met name sinds de beginperiode van corona.” Woningzoekenden kunnen woningaanbod filteren op bijvoorbeeld woonoppervlakte of aantal slaapkamers. Deze filters worden in vergelijking met 2019 een stuk vaker toegepast. “Criteria zoals oppervlakte en aantal kamers spelen nu een belangrijkere rol in de zoektocht naar een woning”, zegt Alkemade.



Niet thuiswerken, wel invloed

53 procent van de respondenten geeft aan op dit moment niet thuis te werken of te studeren. Deze uitkomst ligt in lijn met een in januari verschenen rapport van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM), waaruit blijkt dat 48 procent van de werkende Nederlanders (een deel van de week) thuis werkt. Maar ook binnen deze groep mensen wordt wél anders naar een huurwoning gezocht dan voorheen. Een reden hiervoor kan bijvoorbeeld worden gevonden in de relationele sfeer: mensen gaan ofwel uit elkaar en zijn om die reden op zoek naar een nieuwe woonruimte, of mensen willen juist sneller samenwonen. Ook financiën spelen een rol: zo geven respondenten aan dat ze hun baan kwijt zijn of minder zijn gaan werken, waardoor hun inkomen wegvalt of vermindert. Tot slot speelt de angst om besmet te raken of iemand anders te besmetten met het virus mee. Alkemade: “We lezen veel reacties van mensen die samenwonen met iemand die in een kwetsbare groep valt en bang zijn deze persoon te besmetten.”

Verhuurmakelaar Levi Koenraads van geWOON Makelaardij in Geulle concludeert nog een andere, interessante verandering in de woonwensen van woningzoekenden. “Ik merk dat betrouwbare en snelle internetverbinding onder huurders steeds belangrijker wordt en zelfs een harde eis kan zijn in de zoektocht naar nieuwe woonruimte”, stelt hij. Voor corona hoorde hij mensen hier vrijwel nooit over. “Verder blijft het een feit dat vraag en aanbod nog altijd niet op elkaar aansluiten op de huurwoningmarkt. Een extra kantoorruimte is fijn, maar mensen zijn vooral nog steeds blij als ze überhaupt een woning vinden.”


Dag van de Thuiswerker

16 maart gaat - als het aan social enterprise ​Webmastery ligt - de boeken in als ‘de dag van de Thuiswerker’. Nederlanders gingen in 2020 vanaf die dag massaal naar binnen vanwege het oprukkende coronavirus. Thuiswerken werd de norm en is dat op het moment van publiceren nog steeds.

Uitleg berekeningen

De data uit deze analyse is gebaseerd op de antwoorden van een door Huurwoningen.nl opgezette enquête, waar door 1.008 woningzoekenden op werd gereageerd. Deze enquête is uitgezet op de platformen huurwoningen.nl en pararius.nl, de twee grootste platformen voor verhuur in Nederland. Daarnaast zijn de gebruikersstatistieken van Huurwoningen.nl uit de periode tussen 1 januari 2019 en 28 februari 2021 meegenomen. Deze getoonde cijfers hebben betrekking op het totaal aantal bezoeken dat heeft plaatsgevonden op het platform.

Lees ook: Veranderende woonwensen op de huurmarkt door corona

Gerelateerd nieuws

Lees ook