Verhuurdersheffing doodsteek woningmarkt?

bron: Nu.nl

De verhuurdersheffing blijft de gemoederen flink bezighouden. Nadat woningcorporaties eerder al glashelder hadden verkondigd dat de heffing zonder twijfel leidt tot faillissementen en financiële drama’s, vroegen nu verschillende belangengroepen zich hardop af waarom het invoeren van de verhuurdersheffing niet wordt uitgesteld.

Gevolgen woningmarkt

FNV Bouw, Aedes, de Nederlandse Woonbond em TaskforceCO2 Reductie in de Bouw stellen deze vraag in een brief aan de Eerste Kamer. In de brandbrief stellen ze voor om allereerst de effecten van de voorgenomen heffing op de woningmarkt tot in het kleinste detail uit te zoeken. Er is volgens hen nog veel te veel onduidelijkheid over de gevolgen voor bijvoorbeeld woningcorporaties, werkgelegenheid in de bouwsector, overheidsfinanciën en economische groei. Veel corporaties hebben al aangegeven dat zij door de heffing niet meer kunnen investeren in de woningmarkt. Dat zou kunnen betekenen dat de woonsector knock-out gaat.

Eerste Kamer overlegt

De Eerste Kamer vergadert volgende week dinsdag over het Woonakkoord en bespreekt dan ook de verhuurdersheffing. Dan zullen we weten of minister Stef Blokzijn zin krijgt en 1,7 miljard euro kan ophalen bij de woningcorporaties, of dat hij wellicht een alternatieve manier moet vinden om zijn begroting kloppend te krijgen.

Gerelateerd nieuws

Lees ook