VVD: Wachtlijsten gesubsidieerde huur kunnen korter

bron: Dichtbij.nl

Je leest regelmatig berichten over jarenlange wachtlijsten in de grote steden en over vele tienduizenden woningzoekenden die geen geschikte sociale huurwoning kunnen vinden. Een gesubsidieerde huurwoning vinden in Utrecht? Die kans lijkt tegenwoordig net zo groot als dat Gaston voor je deur staat met de maandelijkse jackpot van 25 miljoen euro. Of toch niet?

Wachtlijst Utrecht

De VVD denkt dat het allemaal wel meevalt als je de wachtlijst in Utrecht eens wat beter zou bekijken. Volgens de VVD staan er vooral heel veel mensen op de wachtlijst die zich ooit hebben ingeschreven, ondertussen veel meer zijn gaan verdienen, inmiddels allang een huis huren of zelfs een woning hebben gekocht en nog steeds op de wachtlijst staan. Je weet immers nooit wat er gebeurt: je kan je baan kwijtraken, je vriendin kan ervandoor gaan met je beste vriend. Dan is het toch wel zo handig om lekker op de lijst te bivakkeren en achteloos wachtjaren op te bouwen.

Verbeterde wachtlijst

Door deze duizenden inactieve woningzoekenden lijkt de wachtlijst vele malen langer dan dat ze werkelijk is. Zo zou in Utrecht de wachtlijst niet bestaan uit 70.000 woningzoekenden maar uit slechts 10% daarvan: 7.000 actieve woningzoekenden. De VVD pleit dan ook voor een verbeterde wachtlijst door alleen actieve woningzoekenden met een lager inkomen erop te laten staan. Zo kunnen degenen die daadwerkelijk acuut een gesubsidieerde huurwoning nodig hebben tenminste ook een redelijke kans maken op zo’n woning.

Lotingssysteem Utrecht aanpassen

Verder pleit de VVD voor een uitbreiding van het lotingssysteem in Utrecht. Momenteel wordt onder 10% van alle woningzoekenden op de wachtlijst een impopulaire sociale huurwoning verloot. De VVD stelt voor 20% van alle beschikbare woningen te verloten onder actieve woningzoekenden met een lage beurs. De gemeente van Utrecht is vooralsnog niet van plan in te stemmen met het aanpassen van de wachtlijst en het lotingssysteem.

Gerelateerd nieuws

Lees ook