Woningakkoord zorgt niet voor gezonde woningmarkt

bron: BNR.nl

Een leuk plan, meer niet. Dat is een beetje de algemene toon die vooraanstaande Nederlandse economen aanslaan als ze het hebben over het woningakkoord van Stef Blok en consorten. Ja, de huurverhogingen zullen misschien voor een opleving zorgen op de woningmarkt, de doorstroming zal misschien wat aanwakkeren, maar uiteindelijk zullen de plannen uit het akkoord onvoldoende zijn om de woningmarkt echt wakker te schudden.

Geen verbetering woningmarkt

Een peiling onder zo’n 50 economen liet aan duidelijkheid niets te wensen over. Ruim 60% van het economenpanel Me Judice verwacht weinig van het vernieuwde woningakkoord. Het panel voorziet geen significante verbeteringen als het gaat om huizenprijzen, woningverkopen en bouwprojecten. Wel denkt ongeveer 70% dat de huurverhogingen de doorstroming zullen bevorderen. Alleen zal dit niet voldoende zijn om de woningmarkt weer recht te trekken.

Tweede lening onbegrijpelijk

De economen zetten zeer grote vraagtekens bij de tweede lening voor een hypotheek. Econoomdeskundige Kees Goudswaard noemde deze maatregel ‘een ongelukkig onderdeel van het pakket’. Econoom Charles van Marrewijk bestempelde het plan voor een tweede lening om zo de lasten van de hypotheek te kunnen betalen ‘chaotisch en onbegrijpelijk’. Of minister Blok de kritiek van het economenpanel meeneemt in zijn verdere beslissingen, is onbekend.

Gerelateerd nieuws

Lees ook