Woonbond spant kort geding aan om huurverhoging terug te draaien

bron: Nos.nl

De Woonbond kondigt juridische stappen aan om ervoor te zorgen dat de inkomensafhankelijke huurverhogingen worden teruggedraaid. Deze werden namelijk doorgevoerd op basis van gegevens die de Belastingdienst niet had mogen delen. De bond vindt dat huurders recht hebben op huurverlaging en terugbetaling.

‘Onrechtmatige huurverhoging’

Verhuurders van sociale huurwoningen mogen sinds de zomer van 2013 de huren extra verhogen voor bepaalde inkomensgroepen. Hiervoor maken ze gebruik van inkomensgegevens van de Belastingdienst. De Raad van State bepaalde eerder dit jaar dat de Belastingdienst niet verplicht kan worden deze gegevens te delen met verhuurders, omdat de wettelijke basis hiervoor onvoldoende is. Minister Blok (Wonen) paste hierop de nieuwe huurwet aan, zodat het delen van inkomensgegevens in de toekomst wel mogelijk is. Deze nieuwe wet moet echter nog door de Eerste Kamer worden goedgekeurd en daarom zijn de al doorgevoerde verhogingen volgens de Woonbond onrechtmatig. Ronald Paping, directeur van de Woonbond: “Het huidige niveau is immers op onrechtmatige gronden bereikt. Veel mensen betalen nu een maandhuur die meer dan 100 euro hoger ligt dan drie jaar geleden.”

Geen gesprek of schikking

Paping geeft aan dat hij het liefst in gesprek zou gaan met de Belastingdienst en verhuurders. Daar voelden de twee andere partijen echter niets voor. “Wij zijn daarom genoodzaakt juridische stappen te ondernemen." Komende donderdag start de bond met een kort geding om het verstrekken van inkomensgegevens door de Belastingdienst tegen te gaan en de huurverhogingen terug te draaien.

Om juridisch getouwtrek te voorkomen, staat de Woonbond nog altijd op voor een schikking. Een woordvoerder liet al weten dat minister Blok niet zal schikken: huurders hebben volgens hem namelijk geen schade geleden. De minister wijst erop dat de uitspraak van de Raad van State alleen betrekking heeft op de plicht van de Belastingdienst om de gegevens te delen, niet om de vraag of de huurverhogingen op zichzelf terecht zijn.

Blok handhaaft huurverhoging

Eerder deze maand gaf Blok al aan de inkomensafhankelijke huurverhoging te laten zoals deze is. Dit betekent dat huurders ook deze zomer een verhoging tegemoet kunnen zien, mits de nieuwe huurwet op tijd door de Eerste Kamer komt. Vóór 1 mei moeten huurders te horen krijgen hoe hoog hun nieuwe huur wordt. De minister verwacht dat de wet op tijd aangepast zal zijn.

Gerelateerd nieuws

Lees ook