Rotterdam: toenemende onrust over sloop sociale huurwoningen

bron: NOS.nl

De onrust in Rotterdam neemt aanzienlijk toe, nu de plannen voor grootschalige sloop van goedkope huurwoningen in de stad concreter worden. De mogelijkheid van een tweede referendum in de stadsgeschiedenis wordt hiermee steeds aannemelijker.

‘Meer Markthal, minder bijstandsflatjes’

Met deze woorden maakt wethouder Ronald Schneider (Stedelijke Ontwikkeling) duidelijk dat de vernieuwing essentieel is voor de ontwikkeling van de Maasstad. Volgens hem is de bevolkingssamenstelling door het zeer grote aanbod van goedkope huurwoningen op dit moment veel te eenzijdig: het Rotterdamse woningaanbod voor hogeropgeleiden en gezinnen dient uitgebreid te worden. Zodoende hoopt Schneider de stad meer ‘in balans’ te krijgen.

Angst onder bewoners

De plannen om 20.000 goedkopere huurwoningen te laten verdwijnen om plaats te maken voor 36.000 woningen in de midden- en hogere prijsklasse, veroorzaken de nodige onrust onder de bewoners van goedkopere woonwijken. Zij zijn bang dat de wijk waarin zij wonen onbetaalbaar wordt. De wethouder vergist zich volgens hen in de heersende armoede in Rotterdam en willen zekerheid van een betaalbare huurwoning.

Tienduizend handtekeningen

Een stadsreferendum lijkt steeds waarschijnlijker te worden. Het verzamelen van de hiervoor benodigde tienduizend handtekeningen is volgens George Verhagen van huurdersvereniging Feijenoord geen grote klus: vorig jaar werden er al duizend handtekeningen opgehaald in een paar dagen. Het eventuele stadsreferendum zou het tweede referendum in de geschiedenis van de stad zijn en na de zomer worden gehouden.

‘Een betere en sterkere stad’

Schneider ziet een mogelijk referendum niet als potentiële bedreiging voor de gemeentelijke plannen. Volgens hem is het voor iedereen beter als de wijken meer in balans komen, zowel voor de lagere als hogere inkomens. Hij ziet het referendum als een kans om duidelijk te maken welke kant de gemeente op wil met Rotterdam en dat er gebouwd wordt aan ‘een betere en sterkere stad’.

Gerelateerd nieuws

Lees ook