Dé interieurtrends van 2016 - volgens de experts

bron: Redactie Huurwoningen.nl

Op blogs, magazines en online moodboards vind je talloze ideeën voor je interieur. Maar welke trends vormen nou precies de rode draad? Huurwoningen vroeg het aan de meest toonaangevende interieurbloggers en –websites. Hier lees je welke trends je dit jaar echt niet mag missen!

Groen licht voor groen!

Is een urban jungle wat voor jou? Deze stijl, die in 2015 zijn opmars al maakte, kenmerkt zich niet alleen door prints van bladeren, bloemen en insecten: ook echte planten zijn ruimschoots vertegenwoordigd. De kamerplant (en dan met name de cactus) is hiermee weer helemaal terug van weggeweest en tuincentra bieden dan ook een enorm aanbod van plantjes, potjes en vaasjes. Nathalie Korving van Wonenonline.nl raadt aan om het groen te combineren met vergrijsd industrieel blauw en natureltinten. Ook wijst ze ons op de nieuwe Användbar-collectie van IKEA, die geheel gericht is op deze groene trend.

Volgens Hiske Ligtenberg (Woontrendz.nl) mag je van deze trend zoveel toevoegen als je durft. Als je een gewaagd behang met botanische print bijvoorbeeld te veel van het goede vindt, is een poster een mooie middenweg. Ook geeft ze het leuke idee om zelf je eigen droogbloemen te persen en in te lijsten.

Interieurtrends 2016 - Urban Jungle

Natuurlijke materialen

In lijn met de ‘go green’-trend zijn ook natuurlijke materialen in huis zeer populair. Houten meubels, linnen gordijnen, een sisal vloerkleed, wollen kussens: zeker in combinatie met groen brengen deze materialen leven in je interieur en geven ze een behaaglijk, warm gevoel. Bij accessoires zullen we veel riet, sfeervolle breisels, haakwerken en bijzondere structuren terugzien. Karin Pielage van Eenigwonen.nl vertelt ons dat geknoopte wandkleden van macramé hun opwachting maken. Ook glas en kurk, keramiek, leer en linnen zijn volgens Mardou van Kuilenburg (Sevencouches.nl) een welkome aanvulling op je interieur, zeker als je het liever wat minder uitbundig hebt.

Leen Verstraelen, hoofdredactrice van het magazine Stijlvol Wonen, raadt bij deze ‘uitgepuurde stijl’ aan om de lijnen van de meubels strak te houden. Dit zorgt voor een hedendaagse look. Ook adviseert ze om te gaan voor een paar goedgekozen stukken in plaats van een overvloed aan kleine decoraties.

Interieurtrends 2016 - Natuurlijke materialen

‘Redefined’

Ben je niet zo van de planten, dan is ‘redefined’ wonen misschien een interessante stijl voor jou. Hierbij wordt landelijk en klassiek gecombineerd met stoer en industrieel. De stijl wordt uitgevoerd in donkere en natuurlijke kleuren met veel materialen zoals textiel, leer en koper. Accessoires als lampen, kussens en vloerkleden maken het helemaal af.

Donkere kleuren

Deze trend komt onder andere duidelijk tot uiting binnen de eerdergenoemde ‘redefined’ woonstijl. Volgens Leen Verstraelen worden bruintinten het nieuwe zwart, maar Sander Vessies (Interieur-ideeën.com) geeft aan dat ook voor zwart nog een belangrijke rol is weggelegd: “Zwart metallic wordt veel genoemd als nieuwe trendkleur voor meubilair en woonaccessoires.”

Interieurtrends 2016 - Donkere kleuren

Pasteltinten en vervaagde kleuren

De experts zijn het er unaniem over eens dat pasteltinten nog steeds helemaal hip zijn. Niet alleen tref je veel accessoires zoals kussentjes en plaids aan in kleuren als lichtblauw, zachtroze en mint, zelfs hele muren worden in pastelkleuren, poedertinten of vergrijsde kleuren geverfd.

Het leuke is dat deze kleuren ook nog eens zeer goed te combineren zijn, zowel met elkaar als met een vleugje koper of bordeauxrood. Ze geven je huis een frisse, maar toch warme en zachte uitstraling. Ook vervaagde tinten maken een steeds grotere opmars. Zo worden er steeds meer verwassen stoffen en door de zon gebleekte kleuren gebruikt.

Interieurtrends 2016 - Pasteltinten, poedertinten, vervaagde kleuren

Okergoud

Als je liever een kleur met wat meer power hebt, dan is okergoud een aanrader. Zowel in een modern als klassiek interieur komt deze kleur mooi tot zijn recht. Verf bijvoorbeeld een muur tot halverwege okergoud, of kies ervoor om één wand in deze kleur te verven. Dit geeft een verrassend en sprankelend effect. Deze warme kleur is prachtig te combineren met poederroze en okergeel.

Ronde vormen

Op zoek naar wat meer rust, balans en geborgenheid in je interieur? Laat dan zeker deze trend niet aan je voorbijgaan. Niet alleen ronde eettafels winnen aan populariteit, ook bij andere meubels, verlichting en accessoires zien de experts deze trend steeds meer terug. Ook afgeronde hoeken komen steeds vaker voor.

“Vergeet die degelijke vierkante tafeltjes,” zegt Mara Ruijter van HomeDeco.nl. Haar devies is om je uit te leven met ronde vormen in huis, zoals salontafels, vloerkleden en zelfs spiegels. Lynda Hovens (ShowHome.nl en Inspiratie-interieur.nl) voegt hieraan toe dat ronde vormen een speels effect geven en een mooi contrast vormen met rechte, strakke lijnen.

Interieurtrends 2016 - Ronde vormen

Gietvloeren

Het is vast geen toeval dat gietvloeren momenteel zeer populair zijn, want deze vloer past eigenlijk overal wel bij. Zo staat het onder andere erg stoer bij de industriële stijl van redefined, maar ook lekker fris bij een Scandinavische woonstijl en mooi strak in een modern interieur. “Een gietvloer maakt elk interieur net iets mooier”, vindt ook Mara Ruijter van HomeDeco.nl.

Interieurtrends 2016 - Gietvloeren

Metalen

Metallics blijven onverminderd populair als het gaat om accessoires. Waar vooral koper vorig jaar erg populair was, duiken er nu steeds meer verschillende metaalsosorten op tussen de woontrends. Zo zien we veel items in (al dan niet geborsteld of verweerd) goud en zilver, maar ook messing. De verschillende metaalsoorten mogen tegenwoordig ook gewoon tegelijk gebruikt worden en geven je interieur een industriële look.

Durf uit te pakken…

Volgens Mardou van Kuilenburg van Sevencouches.nl is niets te gek komende zomer. Verschillende vormen, kleuren en prints, geometrische dessins, eightiespatronen en oosterse invloeden: alles is geoorloofd. De oosterse trend is ook geschikt voor als je het liever wat subtieler hebt. Je kunt immers zelf de keuze maken tussen subtiele goudkleurige accessoires en een grootse aanpak met kleurige kussens, kleden en vazen.

En heb je weleens gedacht aan persoonlijke wanddecoraties, bijvoorbeeld een collage van posters of een collectie van foto’s op glas, canvas of hout? Laat zien wie er in huis woont! Ook retro tech gaan we volgens Sander Vessies steeds meer terugzien: of het nou gaat om een platenspeler of om retrotelevisies, -klokken of -lampen.

Interieurtrends 2016 - Retro

… maar wees slim!

Stel jezelf een realistisch doel en probeer niet halsoverkop je gehele interieur aan te passen: het is beter de tijd te nemen om zelf aan te voelen wat goed bij jezelf en bij iedere ruimte in je huis past. Ga geen dingen kopen of muren verven omdat dat op dit moment ‘in’ is, maar bedenk of je het zelf mooi vindt.

Als je kleiner woont, doe je er ook verstandig aan om voor multifunctioneel meubilair te kiezen dat je in een handomdraai tot een ander meubelstuk omvormt. De alom bekende bedbank is hier een goed voorbeeld van, maar tegenwoordig zien we dit principe steeds vaker terugkomen in bijvoorbeeld een salontafel die je om kunt zetten naar een werkbureau of een uitklapbare kast die als bed kan dienen. Volgens Sander Vessies worden er steeds meer van dit soort ingenieuze meubels gemaakt, dus doe hier zeker als je klein woont je voordeel mee!

Lees ook: Dé interieurtrends voor 2017

Gerelateerd nieuws

Lees ook