8 tuin- en balkontips voor een ultiem vakantiegevoel

De zomer is weer aangebroken en dan gaat er niets boven een heerlijk vakantiegevoel in je eigen tuin of op je balkon. Huurwoningen geeft tips om je tuin of balkon in vakantiesferen te brengen!

1. Geurende kruiden

Geurende verse basilicum en oregano… Wie deze geuren niet associeert met een Italiaanse bistro, heeft het land waarschijnlijk nog nooit bezocht. Ook een klein balkon biedt bijna altijd wel plek voor een aromatisch kruidentuintje, waar je ook in de keuken nog eens plezier van hebt. Er zijn vele kruiden die je ook op een kleiner oppervlak gemakkelijk kwijt kunt, zoals bieslook, tijm en koriander. Over heerlijk geurend gesproken: wist je dat lavendelbloemetjes ook als keukenkruid te gebruiken zijn?

2. Tussen de wuivende palmbomen…

Mediterrane planten doen wonderen voor de vakantiesfeer. Denk eens aan een citrus-, olijf-, vijgen- of laurierboompje. Heb je wat meer ruimte? Dan staat een oleander garant voor een mediterraan gevoel. Pas wel op: de laatstgenoemde is zeer giftig wanneer eventuele huisdieren deze per ongeluk opeten! Een exotische look creëren? Kies dan voor palmen: ook in pot gedijen deze tropische planten goed. Vergeet ze alleen niet binnen te zetten zodra het winter wordt.

Het klimaat in Nederland is natuurlijk niet bijzonder geschikt voor bovenstaande planten, maar het is wel degelijk mogelijk om ze te houden. Let erop dat je de weerstand van de plant op peil houdt met plantenvoeding: in de winkel vind je een ruime keuze aan geschikte voeding. Zorg er ook voor dat de planten in een goede potgrond staan die voldoende vocht vasthoudt.

3. Oogst je eigen zomerkoninkjes

Aardbeitjes, cherrytomaatjes of zelfs paprika’s: zelf geoogst smaken ze het allerlekkerst. En tot die tijd zijn groeiende groenten- en fruitsoorten ook nog eens een lust voor het oog!

4. Bont in bloei

Ook vrolijke bloemen mogen niet ontbreken voor het volmaakte vakantiegevoel. Houd je van roze? Ga dan voor een fuchsia: deze heeft weinig zon nodig en is er ook op stam, voor het geval je minder ruimte hebt. Ook vlijtige liesjes doen het goed in de schaduw en zijn er in vele kleuren. Heb je een zonnige plek en wil je echt iets exotisch? Ga dan voor een passiebloem. Zoek je een plant die bijna de hele zomer bloeit en ook nog eens weinig onderhoud nodig heeft? Dan is de goede oude geranium een perfecte keuze.

5. Je eigen bistro

Een bistrosetje om aan te zitten kost vaak weinig, geeft een zeer mediterrane sfeer is ook nog eens handig als je weinig ruimte hebt: je klapt deze tafel en stoeltjes zeer gemakkelijk op.

6. Zomerse accessoires

Simpele accessoires kunnen een groot effect hebben voor de sfeer en hoeven niet veel geld te kosten. Denk aan lantarens of een grote olielamp, waarmee je balkon ook meteen sfeervol wordt verlicht. Vrolijke plaids en kussens fleuren je tuin balkon niet alleen op, maar maken het er ook nog eens een stuk comfortabeler op – en die plaids komen ook van pas wanneer het ’s avonds wat afkoelt! Een gezellig tafelkleedje en kleurige kaarsen maken het geheel af.

7. Vergeet de vloer niet!

Een betonnen balkonvloer doet weinig zomers aan. Bedek deze eenvoudig met vlonders of terrastegels (bijvoorbeeld van hout of kunststof) en je zult versteld staan van het fraaie resultaat. Daarbij voelt het ook nog eens fijner aan wanneer je op je blote voeten loopt met warm weer. Overweeg ook om een eventuele grauwe balkonmuur – indien mogelijk – een vrolijker kleurtje te geven.

8. Een verticale tuin voor iedere oppervlakte

Heb je een erg klein balkon? Of een tuin als een postzegel? Geen probleem! De tijd van de oubollige hangende potten is voorbij. Tegenwoordig zijn de meest stijlvolle ‘hanging baskets’ verkrijgbaar. Er zijn zelfs speciale potten die je aan je regenpijp kunt hangen!

Wil je iets echt aparts en ben je handig? Dan zijn er talloze andere manieren om op een slimme en grappige manier zelf een verticaal tuintje te maken! Hang bijvoorbeeld potplanten aan een verweerde trap of gebruik een afgedankte kapstok om planten aan te hangen. Ook kun je een oude pallet rechtop zetten en deze met plantjes vullen. Gebruik je fantasie!

Lees ook: 8 tips die een klein huis groot(s) maken!

Gerelateerd nieuws

Lees ook