Aedes ziet niets in Blok's varianten op verhuurdersheffing

bron: Nieuwbouwwijzer.nl

De verhuurdersheffing blijft de gemoederen flink bezig houden. Vorige week nog presenteerde minister Stef Blok zeven varianten op de verhuurdersheffing. Hier was ondermeer om gevraagd door de Tweede Kamer. Veel partijen en organisaties zijn bang dat woningcorporaties door de hoge heffing niet meer kunnen investeren in bouwprojecten en renovatie van bestaande huurwoningen. Bovendien lijkt het erop dat vooral huurders uiteindelijk opdraaien voor de heffing door middel van huurverhogingen. Aedes ziet in ieder geval niets in de varianten van Blok. Volgens Aedes blijft de heffing een te zware last voor de corporaties en is uiteindelijk niemand er bij gebaat behalve de staatskas.

Meer investeren, minder heffing

Minister Blok hoopte met zijn varianten de storm aan kritiek wat weg te nemen. Maar daar lijkt niet veel van te komen. Vier van zijn zeven varianten waren gebaseerd op een korting wanneer woningcorporaties investeren in de huurmarkt. De overige drie waren gekoppeld aan de huurprijs, een belastingvrije voet en een vaste heffing per woning. Marc Calon van Aedes meent dat bij de investeringvarianten het idee misschien goed is maar dat nu corporaties die niet kunnen investeren meer heffing moeten betalen doordat andere corporaties juist wel investeren. Dat zou oneerlijk zijn volgens Calon.

Investeringsagenda

Aedes blijft aandringen op een investeringsagenda. Door te investeren in nieuwe huurwoningen, renovatie en energiebesparing wordt de economie ook weer wat op gang geholpen, krijgt de bouw een boost en wordt eindelijk meer werkgelegenheid gecreëerd. Door de nieuwe banen heeft de overheid bovendien het voordeel dat er minder ww-uitkeringen hoeven te worden uitbetaald terwijl er meer belasting binnenkomt. Woensdag zal in de Tweede Kamer verder worden gedebatteerd over de verhuurdersheffing.

Gerelateerd nieuws

Lees ook