Blok: laat verhuurders zelf betalen voor onafhankelijke geschillencommissie

bron: Aedes.nl

Minister Blok wil de onafhankelijke geschillencommissie (waar huurders binnenkort terecht kunnen met klachten over hun verhuurder) grotendeels door corporatie laten betalen. Vereniging van woningcorporaties Aedes is het hier niet mee eens en tekent bezwaar aan.

Geschillencommissie voor huurders

Op dit moment worden alle geschillen tussen huurders en verhuurders van woonruimte nog behandeld door de Huurcommissie. Er zijn echter plannen om een onafhankelijke geschillencommissie in het leven te roepen waar huurders terecht kunnen met klachten over hun verhuurder. Op dit moment overlegt het ministerie van Binnenlandse Zaken met de Woonbond en Aedes over de beste manier om zo’n geschillencommissie op te zetten.

Blok legt kosten bij verhuurder neer

In een kamerbrief over de op te richten geschillencommissie stelt minister Blok voor dat de kosten gedeeltelijk voor rekening van verhuurders komen. De minister vindt dit een rechtmatige keuze omdat vergelijkbare instanties in andere sectoren volledig door de ‘gebruikers’ worden gefinancierd. Hoe groot het deel is dat de verhuurders zelf moeten betalen, is nog onduidelijk. Blok geeft ook aan dat de meeste geschillen voortkomen uit voorstellen van de verhuurders zelf (bijvoorbeeld met betrekking tot huurprijs, onderhoud en servicekosten).

‘Geschillen door ingewikkelde regelgeving’

Aedes, de vereniging van woningcorporaties, is het niet eens met het voorstel van minister Blok. Volgens de vereniging ontstaan veel geschillen door onnodig ingewikkelde regelgeving, zoals de inkomensafhankelijke huurverhoging. Aedes vindt het vreemd als corporaties voor een groot deel van de kosten opdraaien, zeker omdat de helft van de geschillen betrekking heeft op particuliere verhuurders.

Bezuiniging

De Huurcommissie wordt nu voor ruim 90 procent betaald door de overheid; dit komt neer op zo’n 12,5 miljoen euro per jaar. Het voorstel van Blok lijkt volgens Aedes vooral bedoeld als bezuiniging. “De financiële middelen zijn op de Rijksbegroting niet structureel beschikbaar,” aldus de minister. Aedes zal bezwaar maken tegen het plan om verhuurders te laten betalen voor de geschillencommissie.

Gerelateerd nieuws

Lees ook