Consument wordt misleid met ‘cadeautje’ bij energiecontract

bron: Vastelastenbond.nl

Een tablet, waardebon of een slimme thermostaat… Je hebt de cadeaus vaak voor het uitkiezen wanneer je een nieuw energiecontract afsluit. Dit ‘cadeautje’ betaal je in werkelijkheid echter mooi zelf. De Vastelastenbond grijpt in.

De werkelijkheid: koop op afbetaling

Via de energierekening betalen consumenten zogenaamde ‘gratis’ product in termijnen terug. In feite is er dus gewoon sprake van koop op afbetaling. Je denkt een goede deal te hebben gesloten, maar eigenlijk sluit je tegelijk met je energieabonnement een lening af waar je bijvoorbeeld een iPad of energiethermostaat mee afbetaalt. Niet verwonderlijk dat je ook nog eens teveel betaalt voor het gesloten energiecontract.

In strijd met de wet

Volgens de Wet op het financieel toezicht (Wft) moet het totaalbedrag van het extra product duidelijk in het contract worden vermeld, net als het aantal termijnen en de verschuldigde rente. De energieleveranciers moeten hiervoor een vergunning aanvragen bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM), die toeziet op de voorwaarden voor koop of afbetaling. Sommige leveranciers houden zich hier niet aan en misleiden zodoende de consument.

Vastelastenbond grijpt in

De Vastelastebond wil nu de energieleveranciers aanpakken die een product bij hun energieabonnement aanbieden, maar hiervoor geen vergunning voor koop of afbetaling van de AFM hebben. De vereniging probeert via de AFM af te dwingen dat de energieleveranciers voldoen aan de regels die de Wft voorschrijft.

Gerelateerd nieuws

Lees ook