Donner wil te lage huurprijzen voorkomen

De prijzen van sociale huurwoningen stijgen niet allemaal met 120 euro per maand. Dat meldt een woordvoerder van minister Donner. De minister van Binnenlandse Zaken wil wel het puntenstelsel voor huurwoningen aan gaan pakken. Met die maatregel wil hij te lage huurprijzen voorkomen, zodat er meer doorstroming op de woningmarkt komt.

Maximale huurverhoging 120 euro

Het zogenaamde woningwaarderingsstelsel bepaalt de maximumprijs van huurwoningen. De maximumprijs hangt onder andere af van het aantal vierkante meters en het aantal kamers waarover de woning beschikt. Ook de locatie en de mate waarin de woning energiezuinig is spelen een rol. Minister Donner is van plan sociale huurwoningen in gebieden waar er veel vraag naar woningen is, 25 woonpunten toe te kennen. Dat zou betekenen dat er een maximale huurverhoging van 120 plaatsvindt, welke alleen voor nieuwe bewoners geldt.

Scheefwoners aanpakken

De woordvoerder van Donner zegt dat lang niet alle woningcorporaties de maximale huurprijs vragen. "De gemiddelde huurprijs in Nederland bedraagt maar 70 procent van het maximum".

Minister Donner wil verder ook de scheefwoners aanpakken. Mensen die meer dan 43.000 euro per jaar verdienen gaan dan 5 procent extra betalen.

Meer goedkope woningen in vrije sector

Het doel van de wijziging in het puntenstelstel is dat er meer relatief goedkope huurwoningen in de vrije sector vrij moeten komen. Volgens de Europese regels komen mensen die meer dan 33.614 euro per jaar verdienen, sinds januari niet langer in aanmerking voor een sociale huurwoning. Als woningcorporaties de prijs van sociale huurwoningen met maximaal 120 euro mogen verhogen, komt een deel van de woningvoorraad uit boven de 650 euro per maand; de grens voor de vrije sector

Gerelateerd nieuws

Lees ook