Geen uitbreiding initiatiefrecht voor huurders

Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) gaat niet aan de slag met een uitgebreider initiatiefrecht voor huurders. Dit heeft zij gisteren in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

Aanpassingen afdwingen

De minister was opgedragen om de mogelijkheid voor een initiatiefrecht voor huurders te onderzoeken. Met dit recht zouden huurders een aanpassing aan hun huurwoning kunnen afdwingen bij de verhuurder, wanneer deze niet in beweging te krijgen is. Het gaat daarbij met name om het verduurzamen van de woning of bijvoorbeeld het aanbrengen van aanpassingen voor huurders met een zorgvraag.

Geen oplossing

Volgens de minister hebben verhuurderskoepels geen oren naar zo’n initiatiefrecht. Aedes, IVBN en Vastgoedbelang geven onder andere aan dat zij vinden dat de noodzaak voor zo’n recht ontbreekt. Ook vinden ze dat huurders al veel mogelijkheden – en rechten- hebben om zelf voorzieningen in de woning aan te brengen. Een deel van deze investeringen kan een huurder nu terugvorderen van de verhuurder bij het einde van de huur.

IVBN (Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed) vindt bovendien dat verdere verduurzaming van huurwoningen een grootschalige, gecoördineerde uitvoering vergt, met afstemming van vele betrokken markt- en overheidspartijen. Een initiatiefrecht is hiervoor geen oplossing.

Woonbond: huidige initiatiefrecht is achterhaald

In haar brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Ollengren dat verhuurders zelf willen kunnen bepalen wanneer ze een woning verduurzamen, zodat ze strategische afwegingen kunnen maken over hun voorraad woningen.

Volgens de Woonbond staat een initiatiefwet zo’n afweging niet in de weg. Verder vindt de bond dat het huidige initiatiefrecht voor huurders achterhaald is en niet aansluit bij de woningverbeteringen van de huidige tijd. Op dit moment kunnen huurders aanpassingen afdwingen zoals bijvoorbeeld dakisolatie, muurisolatie en vervanging van een slechte cv-ketel. Volgens de woonbond zijn termen als ‘gasloos, zonnepanelen en “nul op de meter”’ meer van deze tijd.

Helemaal uitsluiten doet de minister een uitbreiding niet. Ze geeft in haar brief wel aan dat ze het initiatiefrecht later zal bezien in relatie tot de uitkomsten van het Klimaatakkoord eind dit jaar.

Gerelateerd nieuws

Lees ook