Gemeente Amsterdam gaat komende jaren flink bijbouwen: nieuwe wijk op de planning

bron: Gemeente Amsterdam

De gemeente Amsterdam wil het woningtekort in de stad grondig aanpakken. Deze week maakte het college van burgemeester en wethouders bekend dat er vóór 2025 50.000 nieuwe woningen gebouwd worden, waarvan 40.000 sociale en middeldure huurwoningen. Maar dat is nog niet alles: Amsterdam krijgt een compleet nieuwe wijk waar nog eens 40.000 tot 70.000 woningen in komen.

Woonagenda 2025

In 2025 moeten er dus 50.000 nieuwe woningen gerealiseerd zijn in de hoofdstad. Nu trekken steeds meer mensen weg uit Amsterdam omdat ze de hoge huurprijzen niet kunnen ophoesten. De gemeente wil dit tegengaan en gaat daarom werken aan het aanbod betaalbare huurwoningen. Van de nieuwe huizen wordt 2/5e sociale huur, met een maximum huurprijs van €710 per maand, en 2/5e middeldure huur met huurprijzen rond de €850 per maand. De overige 10.000 woningen worden duurdere huurwoningen of koopwoningen. Het is de bedoeling om de verschillende soorten huizen door elkaar te bouwen, zodat er in de stad een goede mix ontstaat van verschillende bewoners. Op wat voor termijn er begonnen gaat worden met het bouwen van deze woningen is niet bekend.

Haven-Stad

Maar dit is niet genoeg om de vraag naar betaalbare huisvesting bij te benen. Amsterdam krijgt er in de toekomst dan ook een compleet nieuwe wijk bij waar mensen kunnen wonen en werken. “Amsterdam groeit. De afgelopen jaren komen er jaarlijks 11.000 nieuwe Amsterdammers bij. Aan de westkant van de stad hebben we nu de mogelijkheid om een prachtige wijk neer te zetten voor Amsterdammers en anderen die hier graag willen wonen”, zegt Eric van der Burg, wethouder Ruimtelijke Ordening. De nieuwe wijk gaat Haven-Stad heten en komt aan het IJ, waarvandaan het centrum 10 minuten fietsen is. De wijk moet ruimte bieden aan 40.000 tot 70.000 woningen, waarvan een groot gedeelte sociale en middeldure huur zal worden. Ook moeten er 45.000 tot 58.000 banen gecreëerd worden in Haven-Stad. De meeste gebouwen zullen 30 meter hoog worden, met hier en daar een uitschieter de hoogte in. Voorlopig duurt het nog wel even voordat de eerste (nieuwe) Amsterdammers hun intrek kunnen nemen in de wijk: de oplevering van Haven-Stad staat gepland tussen 2040 en 2050.

Gerelateerd nieuws

Lees ook