‘Gemeente Rotterdam dwingt arme mensen de stad uit’

bron: NRC Handelsblad

De plannen van de gemeente Rotterdam om onder meer 20.000 sociale huurwoningen te slopen, zorgden eerder dit jaar voor veel commotie. Huurdersverenigingen kondigden al een referendum aan en spreken vandaag in NRC Handelsblad harde woorden over gemeenteplannen. “Arme mensen moeten de stad uit om plaats te maken voor de middenklasse.”

Slopen of opwaarderen

De gemeente Rotterdam ontvouwde de plannen in het rapport ‘Woonvisie 2030’. Hierin wordt onder andere beschreven hoe 20.000 huurwoningen uit het goedkopere segment moeten verdwijnen, om ruimte te bieden aan zo’n 25.000 duurdere woningen. De sociale huurwoningen moeten ofwel gesloopt, ofwel ‘opgewaardeerd’ worden. Als het aan de gemeente ligt, vertrekt een deel van de oorspronkelijke bewoners naar gemeenten in de regio.

“De gemeente is afgestapt van het idee dat ze haar armere inwoners moet verheffen door hun betere kansen te bieden,” aldus George Verhaegen, woordvoerder van de Rotterdamse huurdersverenigingen. In plaats daarvan wil zij een deel van de bevolking verplaatsen.” Dit doet de gemeente door de prijzen sterk te verhogen. Verhaegen: “Als mensen verhuizen, moet de volgende bewoner ineens veel meer huur betalen, soms wel 200 euro per maand meer.”

Balans in de wijken

Met het imago van Rotterdam als hippe stad gaat het de laatste jaren goed. Reisgids Lonely Planet zette de Maasstad op 5 in de lijst van ‘topsteden van de wereld’ en architectonische hoogstandjes als de Markthal, De Rotterdam en het nieuwe Centraal Station trekken veel toeristen. Mede door dit opgepoetste imago is Rotterdam in trek bij jonge hogeropgeleiden, die maar wat graag in de havenstad willen wonen.

De gemeente juicht deze ontwikkeling toe, maar zit ook met een probleem: er zijn te weinig geschikte woningen. Vooral ‘op Zuid’ zijn nauwelijks eengezinswoningen te vinden, waardoor gezinnen wegtrekken zodra ze voldoende te besteden hebben. In wijken als Hillegersberg, Schiebroek en Kralingen zijn deze gezinswoningen wél te vinden, net als in omliggende gemeenten als Albrandswaard, Barendrecht en Lansingerland. En daar trekken de jonge gezinnen dus naartoe.

Coalitiepartijen Leefbaar Rotterdam, CDA en D66 willen de uitstroom van deze groep tegengaan en zo meer balans creëren in de wijken. Volgens de coalitie zit Rotterdam met een overschot aan goedkope woningen: 56 procent van de woningvoorraad bestaat uit sociale huurwoningen, terwijl maar 43 procent van de bevolking op basis van zijn inkomen in aanmerking komt voor huurtoeslag. Een groot deel van hen woont in Rotterdam-Zuid of -West: niet toevallig de gebieden waar de gemeente plaats het aantal sociale huurwoningen wil terugdringen.

Protest

De huurdersverenigingen zijn op z’n zachtst gezegd 'not amused' met de plannen van de gemeente. “Arme mensen moeten de stad uit, om ruimte te maken voor de middenklasse,” zegt Burgit van Huuksloot van huurdersvereniging Feijenoord vandaag in NRC Handelsblad. Ook Verhaegen hekelt de gemeenteplannen: “Wonen is, net als voeding, een basisrecht. De gemeente moet zorgen dat dat betaalbaar blijft voor haar inwoners.”

Op dit moment verzamelen de Rotterdamse huurdersverenigingen handtekeningen om een referendum mogelijk te maken. Hoewel dit slechts een raadgevend referendum zal zijn, is de boodschap van de burgers volgens Verhaegen helder: stop met het slopen van betaalbare huizen. Een woordvoerder van de Rotterdamse wethouder Ronald Schneider heeft al laten weten dat de kern van de woonvisie, het versneld opwaarderen van de stad, sowieso overeind zal blijven.

Gerelateerd nieuws

Lees ook