Half miljoen woningen in Nederland in bezit van particuliere verhuurders

bron: CBS

Ruim een half miljoen woningen in Nederland zijn in het bezit van particuliere verhuurders. Opvallend is dat deze particuliere verhuurders voor het grootste deel geen pandjesbazen zijn. De meeste verhuurders hebben namelijk maar een woning in bezit. Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Geen pandjesbazen

42 procent van de in totaal 7,7 miljoen woningen in Nederland is een huurwoning. Het grootste deel van deze huurwoningen wordt verhuurd door woningcorporaties, het andere deel wordt verhuurd door particulieren. In totaal is het particuliere woningaanbod in Nederland verdeeld over 280.000 eigenaren. Veel van deze eigenaren hebben maar een woning in bezit: bijna tachtig procent. Tien procent heeft twee woningen in bezit en het overige deel bezit drie of meer woningen. Slechts 250 huizenbezitters hebben meer dan vijftig woningen in bezit. Het aantal pandjesbazen onder de particuliere verhuurders is dus klein.

Toeristische verhuur

In de Randstad zijn de meeste woningen in het bezit van particuliere verhuurders, vooral in de gemeenten Den Haag (13 procent) en Amsterdam (12 procent). In deze gemeenten is de vraag naar woningen groot, dus is het verhuren van een woning zeer rendabel.

Opvallend is dat veel particuliere verhuurders zich richten op toeristische verhuur. In gemeenten met toeristische trekpleisters als Vaals en Valkenburg aan de Geul zijn namelijk opvallend veel woningen in het bezit van particuliere verhuurders.

Gerelateerd nieuws

Lees ook