Huren in schaarstegebied? Hogere huur!

De plannen lagen er al een tijdje, maar het was wat stil rond het onderwerp: het verhogen van de maximumhuren. Minister Donner stelde in eerste instantie voor om de huren in heel Nederland met 25 punten (€ 123) te verhogen. Dat werd afgeschoten door de Tweede Kamer, waarop de minister met een nieuw plan kwam. Dat ging alleen over de zogenaamde 'schaarstegebieden': gebieden met de hoogste gemiddelde WOZ-waarden. Uit 40 regio’s zijn de daarmee 10 gebieden geselecteerd, die gebieden omvatten in totaal 140 gemeenten.

De betreffende gebieden liggen vooral in Noord-Holland, Utrecht, Midden- en Oost-Brabant en Gelderland. In de gemeenten waar het om gaat, krijgen de huurwoningen extra woningwaarderingspunten toegekend. Hoeveel, dat hangt dan weer af van de WOZ-waarde per vierkante meter. Is die meer dan € 2.900, dan komen er 25 punten bij (maximale huurverhoging € 123), bij andere woningen is de verhoging 15 punten (maximaal € 73 meer huur). Deze maatregel is op 9 september in het Staatsblad gepubliceerd, en komt daarmee behoorlijk in de buurt van doorgaan. Het Koninklijk Besluit ligt klaar ter ondertekening, en al per 1 oktober zouden de nieuwe maximumhuren moeten gaan gelden.

Stijgende huurprijzen?

Het is niet gezegd dat alle huren in die gebieden ook daadwerkelijk omhoog zullen gaan. De extra punten geven de verhuurders echter wel het recht om bij nieuwe huurders een ruim hogere huur in rekening te brengen dan nu het geval is. En dat niet alleen: door de eventueel hogere huur zullen sommige woningen daarmee opeens ook buiten de sociale sector vallen. En buiten de mogelijkheid om huurtoeslag te ontvangen.

Verschillende partijen voeren strijd tegen deze maatregel: de Woonbond, en bijvoorbeeld Huurdersvereniging Amsterdam. De vraag is of dit verzet nog enig effect zal hebben.

Gerelateerd nieuws

Lees ook