Huurmonitor Q2 2023: Huurwoningen worden duurder, aanbod neemt af

bron: FD

Afgelopen maand bracht woningplatform Pararius de Huurmonitor van het tweede kwartaal van 2023 uit. In de Huurmonitor wordt duidelijk dat de vierkantemeterprijs in de vijf grote steden (Rotterdam, Utrecht, Amsterdam, Den Haag en Eindhoven) toenam met zo’n 5 tot 8 procent ten opzichte van vorig jaar. Daarnaast wordt het aanbod huurwoningen steeds kleiner. Afgelopen jaar nam het aantal huurwoningen in deze vijf steden met 27% af.

Vastgoedexperts zeggen dat de oorzaak ligt bij de komst van de nieuwe Wet goed verhuurderschap. Het verhuren van een woning wordt door deze wet een stuk minder rendabel waardoor particuliere verhuurders, soms genoodzaakt, hun vastgoed verkopen. Net zo goed als particuliere verhuurders trekken investeerders in nieuwbouw zich ook steeds vaker terug. Ook voor hen wordt het investeren in vastgoed voor de verhuur minder rendabel gemaakt, waardoor zij geneigd zijn om te investeren in vastgoed in het buitenland.

Wetsvoorstel betaalbare huur

Naast de Wet goed verhuurderschap is het kabinet van plan om nog meer maatregelen te nemen op de huurmarkt, zoals het Wetsvoorstel betaalbare huur. Dit wetsvoorstel zou ervoor zorgen dat het Woningwaarderingsstelsel zodanig wordt aangepast, dat een hoop woningen die nu in de vrije sector vallen na de wetswijziging sociale huurwoningen worden. Aan sociale huurwoningen zit een maximale huurprijs verbonden, waardoor het verhuren dus nog minder rendabel wordt. Vastgoedexperts vrezen dat door deze wetswijziging nog meer huurwoningen te koop worden gezet, waardoor de krapte op de huurwoningmarkt nog meer toeneemt en de prijzen alleen maar meer zullen stijgen.

Wat kan jij doen als woningzoeker?

Ben je op zoek naar een huurwoning, dan is het altijd goed om je bij verschillende aanbieders in te schrijven. Zo kun je jezelf inschrijven bij meerdere woningcorporaties. Deze aanbieders zijn meestal door de overheid gesubsidieerd en bieden vaak betaalbare (sociale) huurwoningen aan. Meestal is inschrijven niet duur. Check van tevoren wel even of je in aanmerking komt voor dit soort woningen, en weet dat de wachttijden voor sociale huurwoningen vaak erg lang zijn. Heb je acuut een woning nodig? Dan kan je proberen om urgentie aan te vragen, maar de kans is groot dat je aangewezen bent op de vrije huursector. De wachttijden zijn hier een stuk minder lang, waardoor de kans dat jij sneller een woning vindt groter is. Schrijf je in op Huurwoningen.nl en word premium member, zodat jij altijd gelijk op de hoogte bent van nieuw aanbod en direct in contact wordt gebracht met de verhuurder.

Altijd op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op de huurmarkt? Volg ons op Instagram, Facebook en LinkedIn!

Gerelateerd nieuws

Lees ook