Huurtoeslag niet langer direct verrekend

bron: Telegraaf.nl

Huurders krijgen vanaf nu de huurtoeslag op eigen rekening. Voorheen kregen huurders de huurtoeslag niet op eigen rekening, maar werd dit direct overgemaakt naar woningcorporaties. Huurders zullen de hele huur nu dus zelfstandig over moeten maken. Dit heeft staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën naar buiten gebracht na overleg met Aedes, de landelijke branchevereniging van woningcorporaties in Nederland.

Diverse hoogtes toeslagen maken oplossing onmogelijk

Er wordt verwacht dat mensen die krap bij kas zitten of moeilijk met geld om kunnen gaan de dupe worden van de wijziging. De Tweede Kamer spoorde er vorig jaar al op aan om de toeslag wel direct aan verhuurders over te maken, om mogelijke problemen te voorkomen.

Echter, zou een dergelijke oplossing niet mogelijk zijn vanwege het feit dat het bedrag van de huurtoeslag per maand anders kan zijn. De oorzaak hiervan is dat het bedrag van de toeslag wordt beïnvloed door betalingsregelingen of inkomensveranderingen. Deze factoren bemoeilijken het direct overmaken van de huurtoeslag aan de corporaties, omdat deze extra complexiteit veroorzaken bij de verwerking van gegevens.

Problemen rondom uitbetaling toeslagen niet nieuw

CDA-kamerlid Pieter Omtzigt is het hier volstrekt mee oneens en overweegt de zaak na de vakantieperiode opnieuw aan het licht te brengen. Volgens Omtzigt zouden er begin 2014 ook al problemen zijn geweest rond de uitbetaling van toeslagen bij ex-staatssecretaris Frans Weekers.

Gerelateerd nieuws

Lees ook