Huurwoningen flink duurder

bron: Nos.nl

Mensen die op zoek zijn naar een huurwoning moeten tegenwoordig een stuk dieper in de buidel tasten dan vroeger. Huurwoningen worden namelijk in rap tempo duurder, vooral wanneer er een nieuwe bewoner in komt. Uit cijfers van de Woonbond blijkt dat de huurprijs in dat geval gemiddeld met maar liefst 22,6 procent stijgt. Hierdoor betaalt een nieuwe huurder soms wel 200 euro per maand meer.

Prijsstijgingen zijn ‘schokkend’

Woonbonddirecteur Ronald Paping noemt de prijsstijgingen schokkend, te meer omdat de mensen die al aangewezen zijn op huurtoeslag erdoor worden getroffen. Door de prijsstijgingen worden zij gedwongen om voor een dure huurwoning te kiezen, waardoor een groot deel van hen niet meer rondkomt. Onlangs bleek uit onderzoek dat maar liefst 700.000 huishoudens momenteel moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen.

Oorzaken

De prijsstijgingen hebben meerdere oorzaken. Zo is er meer vraag naar huurwoningen doordat mensen vanwege de crisis moeilijker aan een koopwoning kunnen komen. Daarnaast zijn er de afgelopen jaren maar weinig nieuwe huurwoningen bijgebouwd. Vergeleken met 2005 waren er vorig jaar 50.000 minder goedkope huurwoningen. Tegelijkertijd verhogen veel woningcorporaties de huren, terwijl zij voor een groot deel verantwoordelijk zijn voor voldoende aanbod van betaalbare huurwoningen. In het verleden werd er strenger op toegezien dat woningcorporaties betaalbare woningen beschikbaar stelden.

Gerelateerd nieuws

Lees ook