Inkomensgrens sociale huurwoning niet verhoogd

bron: Nos.nl

Deze week maakte het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) bekend dat steeds meer Nederlandse gezinnen in de problemen komen vanwege de gestegen woonlasten. Daarom pleitte de stichting ervoor om de inkomensgrens voor een sociale huurwoning te verhogen. Dit zou betekenen dat de hoogte van het maximale inkomen waarmee je voor een sociale huurwoning in aanmerking zou komen, wordt verhoogd. Minister Blok voelt echter niets voor deze oplossing.

Eén op de vijf huishoudens komt moeilijk rond

Maar liefst één op de vijf huishoudens kan iedere maand maar lastig rondkomen. Uit onderzoek van het BPD, het voormalige Bouwfonds, blijkt dat huurders gemiddeld 41 procent van het inkomen besteden aan woonlasten, terwijl het Nibud een bovengrens aanbeveelt van 33 procent. Vooral middeninkomens hebben het op dit moment lastig aangezien zij niet voor een sociale huurwoning in aanmerking komen. Het oprekken van de inkomensgrens zou het probleem moeten verhelpen.

Vraag en aanbod op woningmarkt sluiten niet op elkaar aan

Minister Blok erkent dat grote gezinnen met een modaal inkomen het financieel krap hebben. Tegelijkertijd wijst hij erop dat de inkomensgrens voor een sociale huurwoning niet op 30.000 euro per jaar ligt, maar op 35.739 euro. Alleen de grens om voor huurtoeslag in aanmerking te komen ligt op 30.000 euro. Volgens Blok moet de oplossing van het probleem juist worden gezocht bij de woningcorporaties. Het is aan hun om ervoor te zorgen dat vraag en aanbod op de woningmarkt beter op elkaar aansluiten.

Gerelateerd nieuws

Lees ook