Kopen of huren voor woningzoekenden steeds lastiger

bron: Trouw.nl

Het vinden van de ideale woning is niet altijd even makkelijk. Vooral de afgelopen jaren duurt de zoektocht naar de juiste woning steeds langer, een jaar is hierop geen uitzondering meer. Veel woningzoekenden verdienen tegenwoordig te veel voor een sociale huurwoning, maar komen tegelijkertijd niet in aanmerking voor een koopwoning. Wat overblijft is particulier huren, alleen daar schort het weer aan geschikt aanbod.

Slechts 9 procent van woningen is particuliere huurwoning

De Nederlandse woningmarkt zit eigenlijk maar vreemd in elkaar: óf je koopt een woning (60 procent) óf je huurt bij een woningcorporatie (31 procent). Het percentage dat in de particuliere sector huurt, is met slechts 9 procent minimaal. Door veranderingen op de woning- en de arbeidsmarkt kunnen veel Nederlanders lastig aan een woning komen: zij verdienen te veel voor een sociale huurwoning, maar kunnen vanwege tijdelijke en flexibele arbeidscontracten maar moeilijk een hypotheek afsluiten. Een particuliere huurwoning zou voor hen de perfecte oplossing zijn.

Beleggers bereid te investeren in particuliere huurwoningen

Verschillende beleggers staan te trappelen om geld te investeren in de bouw van particuliere huurwoningen, het overnemen van corporatiebezit en het omvormen van leegstaande gebouwen tot huurwoningen. Helaas lopen zij hierbij ook tegen enkele problemen aan. Zo vragen gemeenten absurd hoge grondprijzen en wordt er in Nederland een zogenaamde verhuurdersheffing gehanteerd. Tevens is de samenwerking tussen investeerders en gemeenten verre van ideaal. Kortom, wil particuliere verhuur uitkomst bieden, dan zullen deze hindernissen eerst overwonnen moeten worden.

Gerelateerd nieuws

Lees ook