Leegstand huurwoningen: te duur

We hebben het de laatste tijd niet heel veel meer over de term woningnood, maar toch zijn er veel jongeren die bij hun ouders blijven wonen omdat ze geen woning kunnen vinden. Terwijl er ondertussen heel veel huizen leegstaan. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dat er op 1 januari 2011 maar liefst 300.000 woningen onbewoond waren.

Dan denk je misschien: ja…allemaal koophuizen die maar niet verkocht worden. Maar nee, dat is niet zo. Eén van de drie leegstaande woningen is een koopwoning. De andere twee zijn huurwoningen. Eigendom van woningcorporaties en particuliere verhuurders. Waarom staan die leeg? Het CBS stelt dat dit voor een deel veroorzaakt wordt doordat de eigenaren er een te hoge huur voor vragen.

Overigens zijn er ook andere oorzaken. Bijvoorbeeld door renovatieprojecten. De woningen gaan dan gesloopt worden, er is al een sloopvergunning, alleen is de sloop nog niet uitgevoerd.

Het signaal dat de huren te hoog zijn en er daardoor leegstand ontstaat is wel interessant. We zijn gewend aan jaarlijkse huurstijgingen. Alleen kan het door vraag en aanbod natuurlijk ook ontstaan dat de huren een keer gaan dalen. Omdat een lagere huur voor de eigenaar altijd nog beter is dan géén huur doordat de woning leegstaat.

Gerelateerd nieuws

Lees ook