De (tijdelijke) Leegstandwet is een regeling die de eigenaar van een koopwoning de gelegenheid biedt de woning tijdelijk te verhuren. Een huis verhuren is vaak een ideale oplossing wanneer de woning al langere tijd te koop staat. Ook kan het zijn dat de woning op de lijst staat voor renovatie of sloopwerkzaamheden. Vaak duurt het nog jaren voordat de woning daadwerkelijk wordt gerenoveerd of gesloopt. Tijdelijke verhuur is dan een uitkomst. Bij verhuur via de leegstandswet hoeft de verhuurder, anders dan bij normale verhuur, niet met alle huurbeschermingsbepalingen rekening te houden, waardoor de verhuurder de mogelijkheid heeft de huurovereenkomst op te zeggen. Wel dient de verhuurder bij deze manier van verhuren een vergunning aan te vragen bij de gemeente.

Wetgeving bij Leegstandwet

Er zijn enkele punten van belang bij de Leegstandwet. Zo kan de woning maximaal vijf jaar verhuurd worden, afhankelijk van de plannen voor de woning. Er is bij deze tijdelijke verhuur geen sprake van huurbescherming. De gemeente dient wel een vergunning voor de tijdelijke verhuur af te geven. Ook dient de bank of hypotheekverstrekker toestemming te geven voor de verhuur van de koopwoning. Tijdens de huurperiode kan geen aanspraak worden gemaakt op hypotheekrenteaftrek. De hypotheekrente mag wel weer afgetrokken worden na afloop van de huurperiode.

Veelgestelde vragen over de Leegstandwet:

We hebben enkele veelgestelde vragen over de Leegstandwet en de bijbehorende antwoorden voor je op een rijtje gezet.

 • Wat is de Leegstandwet?

  De Leegstandwet is een wet die het makkelijker maakt voor huiseigenaren om woningen zonder woonbestemming tijdelijk te verhuren, aangezien bij verhuur via deze wet niet alle huurbeschermingsbepalingen gelden.

 • Wat zijn de voordelen van de Leegstandwet?

  Het grote voordeel is dat woningen makkelijker en sneller tijdelijk verhuurd kunnen worden voor een lange periode.

 • Kan ik tijdelijk huren?

  In principe kan iedereen tijdelijk huren. Wellicht dat de verhuurder een inkomenseis stelt aan huurders, maar dat geldt niet voor alle verhuurders.

 • Mag ik een koopwoning tijdelijk verhuren?

  Ja, een koopwoning mag tijdelijk verhuurd worden, mits de gemeente hiervoor een vergunning afgeeft en de hypotheekverstrekker akkoord gaat met tijdelijke verhuur van de koopwoning.