Leegstandwet

De (tijdelijke) Leegstandwet is een regeling die de eigenaar van een koopwoning de gelegenheid biedt de woning tijdelijk te verhuren. Een woning verhuren is vaak een ideale oplossing wanneer de woning al langere tijd te koop staat. Ook kan het zijn dat de woning op de lijst staat voor renovatie of sloopwerkzaamheden. Vaak duurt het nog jaren voordat de woning daadwerkelijk wordt gerenoveerd of gesloopt. Tijdelijke verhuur is dan een uitkomst. Bij verhuur via de leegstandswet hoeft de verhuurder, anders dan bij normale verhuur, niet met alle huurbeschermingsbepalingen rekening te houden, waardoor de verhuurder de mogelijkheid heeft de huurovereenkomst op te zeggen. Wel dient de verhuurder bij deze manier van verhuren een vergunning aan te vragen bij de gemeente.

Wetgeving bij Leegstandwet

Er zijn enkele punten van belang bij de Leegstandwet. Zo kan de woning maximaal vijf jaar verhuurd worden, afhankelijk van de plannen voor de woning. Er is bij deze tijdelijke verhuur geen sprake van huurbescherming. De gemeente dient wel een vergunning voor de tijdelijke verhuur af te geven. Ook dient de bank of hypotheekverstrekker toestemming te geven voor de verhuur van de koopwoning. Tijdens de huurperiode kan geen aanspraak worden gemaakt op hypotheekrenteaftrek. De hypotheekrente mag wel weer afgetrokken worden na afloop van de huurperiode.

Veelgestelde vragen over de Leegstandwet:

We hebben enkele veelgestelde vragen over de Leegstandwet en de bijbehorende antwoorden voor je op een rijtje gezet.

 • Wat is de Leegstandwet?

  De Leegstandwet is een wet die het makkelijker maakt voor huiseigenaren om woningen zonder woonbestemming tijdelijk te verhuren, aangezien bij verhuur via deze wet niet alle huurbeschermingsbepalingen gelden.

 • Wat zijn de voordelen van de Leegstandwet?

  Het grote voordeel is dat woningen makkelijker en sneller tijdelijk verhuurd kunnen worden voor een lange periode.

 • Kan ik tijdelijk huren?

  In principe kan iedereen tijdelijk huren. Wellicht dat de verhuurder een inkomenseis stelt aan huurders, maar dat geldt niet voor alle verhuurders.

 • Mag ik een koopwoning tijdelijk verhuren?

  Ja, een koopwoning mag tijdelijk verhuurd worden, mits de gemeente hiervoor een vergunning afgeeft en de hypotheekverstrekker akkoord gaat met tijdelijke verhuur van de koopwoning.

Tags:

Reacties (1)

Schrijf een reactie

Je reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciële of kwetsende bijdragen worden verwijderd. E-mail adressen worden veilig opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.
A. Van Campenhout
24 februari 2017 om 10:31

Goedemorgen, ik ben al lang op zoek naar een woning voor een Nederlands gezin met drie kinderen. Zij staan overal ingeschreven, maar omdat zij buiten de provincie Brabant wonen, wordt er weinig of niet naar gekeken. Zij hebben eerder in Steenbergen gewoond maar daar werden ze niet geaccepteerd omdat ze uit de regio Rotterdam komen. Uit frustratie en verdriet omdat ook de kinderen niet geaccepteerd werden, zijn zij weer terug gegaan naar Rotterdam. Zij hebben echter zo'n spijt dat ze deze stap hebben gezet, dat ze er veel voor over hebben om terug te keren naar Brabant. Helaas kunnen zij niet meer betalen dan € 630 p.m. en dan met huursubsidie, de echtgenoot Is namelijk afgekeurd. Pas wanneer ze weer in de Brabant wonen, wordt er wel gekeken naar de situatie.

Ik vraag mij daarom af of er iemand Is die dit gezin kan helpen.
Mijn e-mail adres Is, anjavanbas@hotmail.com.

Met vriendelijke groet, Anja