Minder huurders uit huis gezet in 2015

bron: NOS

In 2015 werden 5550 huurders uit huis gezet vanwege wangedrag of een betalingsachterstand. Dat meldt de NOS op basis van gegevens van Aedes, de branchevereniging van woningcorporaties. Het aantal huisuitzettingen ligt 6% lager dan in 2014.

Verdere afname mogelijk

Het aantal huisuitzettingen daalt nu voor het tweede jaar op rij. Aedes stelt dat een verdere afname mogelijk is, mits de overheid zich wat soepeler opstelt. Doordat instanties als de Belastingdienst en het Centraal Justitieel Incassobureau voorrang krijgen bij het innen van schulden, komen veel huurders sneller in de problemen dan strikt noodzakelijk. Aedes pleit voor een iets minder stugge procedure voor mensen die het financieel zwaar hebben, zeker omdat deze huurders zelf vaak lang moeten wachten op uitkeringen of toeslagen. De wachttijden zouden volgens Aedes door de overheid kunnen worden verkort.

Geëiste uitzetting vaak voorkomen

Vorig jaar werden 22.000 rechterlijke vonnissen uitgesproken om huurders uit huis te zetten. In slechts een kwart van de gevallen kwam het daadwerkelijk tot uitzetting, volgens Aedes dankzij de inzet van woningcorporaties. Zij onderhouden persoonlijk contact met de huurders en schakelen zo nodig schuldhulpverlening in. Bij 84% van de 5550 uitzettingen is de aanleiding een huurachterstand. Ook overlast, illegale onderverhuur en wietteelt leiden tot huisuitzetting.

Gerelateerd nieuws

Lees ook