Minister Blok praat verder met D66, SGP en ChristenUnie

bron: Volkskrant.nl

Even leek het erop dat minister voor Wonen Stef Blok een kleine buiging zou doen naar het CDA om zo zijn maatregelen door de Eerste Kamer te krijgen. Bekend was dat het CDA totaal niet te spreken was over de ingrijpende maatregelen. Vooral de geplande verhuurdersheffing van twee miljard euro en de fikse huurverhogingen om scheefwoners aan te pakken zijn onacceptabel, aldus CDA-leider Buma.

D66, SGP en de ChristenUnie

Naar nu blijkt houdt Stef Blok echter stand en is hij - in tegenstelling tot wat even werd gedacht - geenszins van plan toe te geven. Dan maar met andere partijen om de tafel, hoor je hem denken. D66 schijnt wel oren te hebben naar onderhandelingen over de aanpak van de woningmarkt, ook de SGP en de ChristenUnie staan open voor nadere gesprekken. Of er voor de partijen wat te halen valt, is te bezien. Minister Blok heeft met zijn standvastigheid inmiddels aangetoond dat hij niet graag toegeeft op zijn plannen en het liefst met het complete pakket volkomen intact de deur van de Eerste Kamer uitloopt.

Buma zegt nee

Voor Buma was vooral de verhuurdersheffing een doorn in het oog. Twee miljard euro aan heffingen betekent volgens hem dat woningcorporaties totaal geen ruimte meer overhouden om te investeren in de koop- en huursector. Hij was bereid tot 800 miljoen euro te gaan. Voor minister Blok dus onbespreekbaar.

Stef Blok heeft haast

De tijd begint wel te dringen voor onze minister voor Wonen. Om de huurverhogingen per 1 juli 2013 in te laten gaan, zal hij nog eind deze maand de voorstellen goedgekeurd moeten krijgen door zowel de Eerste als de Tweede Kamer. De bal ligt nu bij D66, SGP en de ChristenUnie. Wordt het een simpel één-tweetje of kunnen we voor de pauze alweer naar huis?

Gerelateerd nieuws

Lees ook