Opvallende stijgingen en dalingen: De huurmarkt in maart 2012

bron: Directwonen

Direct Wonen, de grootste speler in de particuliere huurwoningenmarkt, heeft enkele opvallende cijfers bekend gemaakt. In het onderzoek is te lezen dat het aanbod aan huurhuizen met ruim 11% is gestegen ten opzichte van februari, terwijl de gemiddelde huurprijs met ruim 4% is opgelopen.

Huren wordt duurder

De 4% stijging van de huurprijs vertaalt zich concreet in een gemiddelde huurprijsstijging van 33 euro. Met als gevolg dat de gemiddeld gevraagde huur per huurwoning ook opliep naar 826 euro. Deze stijging was vooral te merken bij woningen die verhuurd worden vanaf 1000 euro (14,8%). Opmerkelijk is dat de huur bij woningen met een huurprijs onder de 700 euro gemiddeld daalde (4,0%).

Aanbod huurwoningen stijgt

Bij de woningen met een huurprijs boven de 1000 euro steeg het aanbod aan woningen het meest, namelijk 36,6%. Terwijl bij de woningen met een huurprijs onder de 700 euro niet alleen de gemiddelde huurprijs daalde, maar ook het aantal aangeboden woningen. Dit is opvallend te noemen.

Groningen en Haarlem vallen op

Het aantal huurwoningen in Groningen laat de grootste stijging zien, namelijk een stijging van 228,6%. Huurwoningen in Haarlem bleken minder populair, en toonden de grootste daling in het aanbod aan huurwoningen: 42,1%.

Verder toonde het onderzoek aan dat de gemiddelde huur in studentenstad Utrecht het hoogst lag, namelijk 891 euro per maand. Het laagste gemiddelde was te vinden in Tilburg, namelijk een maandelijkse 511 euro.

Gerelateerd nieuws

Lees ook