Rotterdams referendum over grootschalige sloop sociale huurwoningen

bron: Rijnmond.nl

In Rotterdam heerst al enkele maanden grote onvrede over gemeentelijke plannen voor de sloop van zo’n 20.000 sociale huurwoningen. Daarom wordt er zeer waarschijnlijk een referendum gehouden waarin inwoners hun mening over het plan kunnen uiten.

Focus op duurder segment kost 20.000 sociale huurwoningen

Op dit moment is meer dan de helft van alle huizen in Rotterdam (58 procent) een sociale huurwoning. Dit percentage goedkope huurwoningen ligt veel hoger dan in andere grote steden.

Volgens het gemeentebestuur van Rotterdam zal juist de vraag naar duurdere woningen toenemen, omdat de stad steeds aantrekkelijker wordt voor hogeropgeleiden en gezinnen met kinderen. Het aanbod van duurdere woningen blijft achter en de gemeente wil dan ook 20.000 van de 167.000 sociale huurwoningen slopen of ombouwen tot duurdere appartementen.

Vraag naar goedkope huur zal blijven toenemen

De vraag naar goedkope huurwoningen in Rotterdam zal alleen maar toenemen, zo stelt hoogleraar Peter Boelhouwer van de TU Delft, die gespecialiseerd is in woningmarktbeleid. Steeds meer ouderen blijven langer thuis wonen en er zijn op dit moment al 14.000 mensen die op de wachtlijst staan voor een huis. Dat aantal zal volgens Boelhouwer alleen maar groter worden.

Referendum

Het sloopplan leidt tot grote weerstand van woningcorporaties, de overkoepelende huurdersorganisatie van Rotterdam en een meerderheid van de gemeenteraad, die vreest voor een tekort aan betaalbare woningen. Ook de politiek in Den Haag is sceptisch.

Burgemeester Aboutaleb is dan ook met de Rotterdamse gemeenteraad overeengekomen dat inwoners zich in een referendum uit moeten kunnen spreken over de plannen. De uitslag van dit referendum is niet bindend, maar als de gemeenteraad besluit deze niet op te volgen, moeten de politieke partijen wel zeer goed kunnen onderbouwen waarom ze de mening van de inwoners niet opvolgen.

Voor het referendum zijn vóór 21 april 10.000 handtekeningen nodig van voorstanders. Volgens de huurdersvereniging die het referendum initieert zal dit aantal gemakkelijk gehaald worden.

Gerelateerd nieuws

Lees ook