Samenwonende ouderen met eigen huurwoning behouden AOW-uitkering

bron: Accountancynieuws.nl

Veel ouderen zullen een onmiskenbaar huppeltje van blijdschap maken omdat de regels voor ouderen die samenwonen worden versoepeld. Vanaf 1 februari geldt dat ouderen die samenwonen terwijl ze beide een huurhuis hebben en een AOW-uitkering ontvangen als niet-samenwonend worden erkend. Lijkt misschien een detail maar voor menig ouder zal de versoepeling honderden euro’s per maand schelen.

Korting op AOW-uitkering

Tot 1 februari werden ouderen flink gekort op hun AOW-uitkering als ze samenwoonden en toch ieder hun huurhuis aanhielden. Vooral voor alleenstaande ouderen die elkaar opzochten in de vorm van mantelzorg of om elkaars eenzaamheid te verlichten, kostten een dergelijke ‘relatie’ maandelijks aardig wat geld.

Duidelijkheid voor ouderen

Vanaf 1 februari kunnen deze ouderen - zo’n 6.000 in totaal - opgelucht ademhalen. Samenleven en toch je eigen huis aanhouden zal geen effect meer hebben op de AOW-uitkering. De uitkering zal dus 70% zijn van het minimumloon in plaats van 50%, zoals nu het geval is. Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken hoopt dat de nieuwe regels meer duidelijkheid scheppen voor ouderen en de controle op deze regels vereenvoudigd.

Gerelateerd nieuws

Lees ook