Scheefwoners betalen hoofdprijs

bron: NRC.nl

Het zat er aan te komen, berichtgeving over de eerste impopulaire maatregelen zijn - wellicht bewust - al in diverse media beland. Zo kunnen we alvast wennen aan de minder prettige gevolgen van het handjeklap tussen de VVD en PvdA. Dus scheefwoners, ga er maar eens goed voor zitten...

Huurverhoging

Want scheefwoners zullen de gevolgen ongetwijfeld gaan merken. Dat er een flinke huurverhoging aankomt, lijkt een zekerheid. Al ruim een jaar wordt er in de Tweede Kamer eindeloos gekibbeld over welke maatregelen genomen moeten worden om scheefwonen weer recht te trekken. De aanpak waar VVD en PvdA voor kiezen, is hard en helder. Een huurverhoging van 1,5% voor huishoudens met een inkomen tot 33.000 euro. Huishoudens met een inkomen tussen de 33.000 euro en 43.000 euro kunnen rekenen op een huurverhoging van 2,5%. De echte scheefwoners met een inkomen boven de 43.000 euro mogen hun borst natmaken met een huurverhoging van 6,5%. Rutte en Samsom hopen op deze manier dat huishoudens die teveel verdienen en te weinig betalen voor hun huidige huurwoning beduidend meer huur gaan betalen, ofwel besluiten te verhuizen naar een koopwoning. Het uiteindelijke doel is immers om de doorstroming op de huurmarkt weer op gang te krijgen.

Privacy

Opvallend is dat nu niemand het meer heeft over de privacy van huurders. Eerder dit jaar werden dezelfde voorstellen gebombardeerd tot zware inbreuken op de privacy van huurders. Om de huurverhogingen door te kunnen voeren moeten zij namelijk informatie verstrekken over hun inkomen. Verhuurders zoals woningcorporaties zouden deze informatie ook in handen kunnen krijgen. Eerder dit jaar kwam er een kort geding in Amsterdam aan te pas om de wetsvoorstellen van toenmalig minister Spies tegen te houden. Met het nieuwe elan van de formatie lijkt nu niemand zich meer druk te maken over de informatieverstrekking en de bijkomende schending van de privacy. Opmerkelijk. Wellicht hebben scheefwoners al geaccepteerd dat er niet valt te ontkomen aan de aanstaande huurverhogingen en gooien ze de handdoek in de ring.

Gerelateerd nieuws

Lees ook