Stef Blok: huurverhoging vertraagd door fouten gemeenten en verhuurders

bron: Nu.nl

Het verhaal dat de Belastingdienst fouten heeft gemaakt in het (niet) verstrekken van inkomensgegevens aan woningcorporaties klopt van geen kant, aldus minister Stef Blok. Volgens hem ligt de fout eerder bij de slome administratie van zowel gemeenten als woningcorporaties.

Administratie grote struikelblok

Woningcorporaties gaven aan dat ze over 30% van hun huurwoningen geen gegevens hebben ontvangen van de Belastingdienst. Hierdoor kunnen ze geen inkomensafhankelijke huurverhoging doorvoeren. De minister meent dat het grote struikelblok vooral ligt in de koppeling tussen de gemeentelijke administratie en de gegevens van de corporaties. Doordat deze administratie in sommige gevallen niet op orde is, was het voor de Belastingdienst onmogelijk om de juiste informatie te verstrekken. Door de talloze fusies tussen woningcorporaties was de administratie niet altijd tijdig bijgewerkt.

Datum inkomensafhankelijke huurverhoging

Minister Blok liet weten dat het percentage waarbij het niet goed ging met de informatieverstrekking in een week tijd is teruggebracht van 15% naar een kleine 6%. De minister gaf ook aan de startdatum van de inkomensafhankelijke huurverhoging eventueel op te willen schuiven om het zo mogelijk te maken voor woningcorporaties om alsnog de juiste huurverhoging door te voeren.

Gerelateerd nieuws

Lees ook