Stormschade aan je huurwoning - wat moet je doen?

bron: NOS, Pricewise, Otterlo Financieel advies, Woonbond

De flinke westerstorm die gisteren door Nederland raasde is je vast niet onopgemerkt gebleven! De filmpjes met rondvliegende takken en daken laten zien hoe heftig het was en hoeveel schade zo’n storm kan veroorzaken. Volgens de eerste schatting van het Verbond van Verzekeraars is de schade door deze storm zo’n 90 miljoen euro. Wat moet je doen als je stormschade aan je huurwoning hebt?

Wanneer heb je stormschade?

Het waait wel vaker hard in Nederland, maar schade door de wind is officieel pas stormschade wanneer het is veroorzaakt door windkracht 7 of hoger. Dit moet vastgelegd zijn door het KNMI. Daar was gisteren geen twijfel over mogelijk; er werd op het hoogtepunt windkracht 11 gemeten. Het was de op twee na grootste storm van de 21e eeuw; alleen in 2007 en 2013 was er nog meer schade.

Verzekering

Heb je stormschade aan je huurwoning? Meld dit dan zo snel mogelijk bij je verhuurder. Als er iets kapot is gegaan aan je huurwoning door de storm, is de verhuurder hier vrijwel altijd verantwoordelijk voor. Hij of zij is de eigenaar van de woning en moet zorgen voor reparatie van de onderdelen die bij de huurwoning horen, zoals het dak. Als het goed is heeft de verhuurder hier een opstalverzekering voor.

Je bent als huurder wel verantwoordelijk voor je eigen spullen. Het is daarom slim om een inboedelverzekering af te sluiten. Check wel altijd goed wat de voorwaarden van je verzekering zijn. In sommige gevallen heb je een eigen risico bij stormschade of krijg je maar een gedeelte vergoed. Heb je zelf iets aangebracht in of aan de huurwoning, zoals een schutting? Vraag dan na of deze ook onder je inboedelverzekering valt of laat dit er in opnemen. Van dit object ben jij namelijk de eigenaar, niet de verhuurder. Dit is niet het geval als de schutting er al stond toen je in de huurwoning ging.

Als je schade hebt is het slim hier foto’s van te maken zodra je het ontdekt. Zorg ervoor dat alle schade erop staat. Op deze manier heb je altijd bewijs voor de verzekering. Daarna is het afwachten. Hopelijk wordt de schade zo snel mogelijk verholpen!

Lees ook: Asbest in je huurhuis?

Gerelateerd nieuws

Lees ook