Tweede Kamer akkoord met huurverhoging van scheefwoners

bron: nu.nl

Het wetsvoorstel van CDA-minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) over scheefwoners is aangenomen door de Tweede Kamer. Het voorstel houdt in dat scheefwoners vanaf 1 juli een extra stijging in de huur kunnen verwachten van maximaal 5%. Op deze manier probeert minister Spies bewoners van huurwoningen met een inkomen boven de 43.000 euro ertoe te zetten duurdere huurwoningen te betrekken of een huis te kopen. De vrijgekomen huurwoningen zouden vervolgens verhuurd worden aan woningzoekenden met lagere inkomens.

Privacy huurders in het geding

De meeste weerstand tegen het voorstel voor een huurverhoging voor scheefwoners komt doordat veel huurders vinden dat hun privacy niet meer is gewaarborgd. Zo mogen verhuurders van woningen bij de Belastingdienst informatie opvragen over het inkomen van de huurders. Aan de hand van deze gegevens kunnen ze bepalen of de extra huur mag worden opgelegd.

Spies meent dat de privacy niet wordt aangetast, aangezien de Belastingdienst enkel meldt of het inkomen wel of niet hoger is dan 43.000 euro en verder geen gedetailleerde informatie verstrekt.

De rechter doet vrijdag in een kort geding uitspraak over de privacy-kwestie.

Gerelateerd nieuws

Lees ook