Utrecht en Amsterdam gaan de strijd aan met te hoge huurprijzen

bron: Volkskrant

De strijd tegen hoge prijzen voor kleine huurwoningen in de vrije sector gaat verder. Na Amsterdam volgt nu ook Utrecht met maatregelen om de huurprijzen voor middeldure huurwoningen te beperken. Volgens beleggers moeten gemeenten de hand in eigen boezem steken en beginnen door hun grondprijzen te verlagen. Wat kunnen gemeenten doen om huurprijzen te beperken?

Amsterdamse strijd tegen ‘Blokhokken’ gaat door

We schreven al eerder over de maatregelen die Amsterdam heeft genomen om ‘Blokhokken’ te voorkomen. Dat zijn kleine huurwoningen waarvan de huurprijs niet volgens het puntensysteem wordt bepaald, zodat verhuurders er maandelijks meer huur voor kunnen vragen. De gemeente Amsterdam is het niet eens met deze versoepelingen van Blok en dwingt ontwikkelaars een maximale huurprijs aan te houden. Dit doen ze door ontwikkelaars geen bouwgrond te verkopen, maar het ze als erfpacht aan te bieden. In deze contracten wordt dan de bepaling over de maximale huurprijs vastgelegd. Zo hoopt de gemeente nieuwe projecten zoals ‘New Orleans’ te voorkomen: een woontoren in Amsterdam Noord die eigenlijk bedoeld was voor studenten, met appartementen van 30m2 die worden verhuurd voor €1250 per maand.

Prijzen door het dak

Ook in Utrecht zijn aanvragen voor projecten gedaan waarbij het de bedoeling is appartementen van 25m2 voor meer dan €750 per maand te verhuren. “De gevraagde prijzen zijn van God los. Wij willen in de stad geen kleine rotflatjes voor te veel geld”, zegt Paulus Jansen, wethouder in Utrecht. De gemeente gaat daarom ook maatregelen treffen. Voor verschillende gebieden in de stad wordt bepaald hoe groot nieuwbouw minimaal moet zijn en wat de maximale huurprijs moet zijn die gevraagd mag worden. Verhuurders mogen dan dus niet méér dan dat bedrag vragen. Wethouder Jansen vindt het heel logisch dat gemeenten lokaal proberen te repareren wat er landelijk wordt besloten en dus hun eigen plan trekken.

Gemeente moet prijzen verlagen

De Vereniging van Institutionele Beleggers (IVBN), die voor een groot deel uit pensioenfondsen bestaat, is niet zo enthousiast over deze individuele regels die de gemeenten opstellen. Daarnaast vinden ze het onredelijk dat de huren alleen met de inflatie mee mogen stijgen en niet verhoogd mogen worden. Volgens de woordvoerder van de IVBN, Frank van Blokland, kunnen gemeenten beginnen door hun grondprijzen te verlagen en zo mee te helpen aan lagere huurprijzen: “Het is echt niet zo dat beleggers altijd het onderste uit de kan proberen te halen. De huidige grondprijzen plus de bouwkosten leiden ertoe dat wij een bepaalde huurprijs moeten vragen.” Of gemeenten zo ver willen gaan om lage huurprijzen te verzekeren moet gaan blijken.

Gerelateerd nieuws

Lees ook