Verhuurdersheffing in milde vorm voor krimregio's

bron: Nu.nl

De verhuurdersheffing wordt in milde vorm toegepast in bepaalde regio’s in Nederland. Daar zijn de VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP het samen over eens geworden. Het zijn dezelfde partijen die hun handtekeningen hebben gezet onder het befaamde woonakkoord. In milde vorm houdt in dat corporaties in krimpgebieden zoals Zeeuws-Vlaanderen, Noordoost-Groningen en met name Rotterdam-Zuid minder heffing hoeven te betalen. In totaal zal 100 miljoen euro worden gekort.

Andere corporaties betalen meer

Dit betekent wel dat woningcorporaties die niet actief zijn in de krimpgebieden extra aan verhuurdersheffing moeten betalen. Want de partijen houden wel vast aan de totale heffing van 1,7 miljard euro. Samen zullen deze corporaties dus 100 miljoen euro bij elkaar moeten sprokkelen, bovenop de heffing die ze al moeten betalen.

Leegstaande kantoren ombouwen

In de krimpgebieden zal veel moeten worden geïnvesteerd in renovatie en herstructurering. De partijen hebben liever dat corporaties hier hun geld in steken dan in de verhuurdersheffing. Zeker in Rotterdam-Zuid moet het nodige gebeuren. Ook hopen de politieke partijen dat minister Blok meer de nadruk zal leggen op het ombouwen van leegstaande kantoorpanden tot woningen.

Gerelateerd nieuws

Lees ook