Voorstel extra huurverhoging middeninkomens

bron: Nu.nl

De middeninkomens, huishoudens met een inkomen tussen 33.000 en 43.000 euro, kunnen vanaf 2013 een huurverhoging verwachten van 1% boven de inflatie. Het voorstel komt voort uit het Kunduz-akkoord en is bedoeld om de doorstroming in de huur- en koopsector te verbeteren. De huurverhoging zou alleen gelden voor gereguleerde huurwoningen, dus niet de vrije sector. Huurders met een inkomen boven de 33.000 euro mogen geen gebruik maken van sociale huurwoningen.

5% Huurverhoging

Eerder dit jaar werd al een wetsvoorstel aangenomen door de Tweede Kamer dat het mogelijk maakt de huur met maximaal 5% te verhogen bij huishoudens met een inkomen boven de 43.000 euro. Er was veel te doen rond dit voorstel, omdat verhuurders informatie over het inkomen op moesten vragen bij de Belastingdienst. Hiermee zou de privacy geschonden worden van de huurders. Dit voorstel moet vooralsnog goedgekeurd worden door de Eerste Kamer.

Verklaring Belastingdienst

Bij het nieuwe voorstel voor de middeninkomens zal het mogelijk zijn voor verhuurders om een verklaring op te vragen bij de fiscus waarin staat of het (gezamenlijke) inkomen van de huishoudens boven de 33.000 euro of 43.000 euro ligt. De Belastingdienst zal dus geen specifieke informatie over het inkomen doorgeven. Aan de hand van de verklaring kan de verhuurder bepalen of de huurverhoging van 1% mag worden toegepast. De bedoeling is dat de maatregel per 2013 in zal gaan.

Gerelateerd nieuws

Lees ook