Woningcorporaties geven minister Blok een 4,9

bron: Stadszaken.nl

Als de verhuurderheffing van minister Blok (Wonen) gehandhaafd wordt, zullen woningcorporaties drastisch minder investeren in nieuwbouw en genoodzaakt zijn om huren te verhogen en woningen te verkopen. Dat blijkt uit een peiling die UPS Marketing Consultancy hield onder 122 medewerkers bij woningcorporaties.

4,9 voor Stef Blok

De minister kan op weinig positieve feedback rekenen in de peiling; gemiddeld geven de respondenten de politicus een 4,9. Volgens Blok is de financiële situatie van woningcorporaties sterk genoeg om te kunnen investeren in de verduurzaming en renovatie van bestaande woningen en bouw van nieuwe woningen. Drie kwart van de woningcorporaties is het echter volkomen oneens met deze stelling. Slechts 11 procent kan zich hier wél in vinden.

Verhuurderheffing

Met name de verhuurderheffing die woningcorporaties over hun woningvoorraad moeten betalen krijgt veel kritiek. 71 procent van de woningcorporaties geeft aan minder te investeren in nieuwbouw als de verhuurderheffing gehandhaafd blijft. Ruim de helft (55 procent) van de corporaties geeft aan woningen te verkopen als compensatie voor de verhuurderheffing. Daarbij ziet bijna de helft van de corporaties zich genoodzaakt om de huren te verhogen en/of de onderhoudskosten te verlagen.

Betaalbare huurwoningen

Woningcorporaties erkennen dat huurders de dupe zijn van de verhuurderheffing van Blok. 62 procent van de corporatiemedewerkers is het ermee eens dat met name de laagste-inkomensgroep steeds moeilijker aan een betaalbare huurwoning kan komen. Doordat corporaties minder kunnen investeren in nieuwbouw en daarbij genoodzaakt zijn om woningen te verkopen en huren te verhogen, trekken huurders met een laag inkomen volgens de corporaties aan het kortste eind.

Lees ook:Verhuurderheffing leidt tot hogere huurprijzen en minder woningen

Gerelateerd nieuws

Lees ook