Woningcorporaties presteren goed

bron: Aedes.nl

Woningcorporaties presteren overwegend goed, zo valt te lezen in de rapportage ‘Staat van de Volkshuisvesting’. Minister Blok (Wonen) publiceerde deze week de eerste editie van dit rapport, waarin in kaart wordt gebracht hoe woningcorporaties presteren op het gebied van betaalbaarheid, duurzaamheid, huisvesting van bijzondere doelgroepen, en wonen en zorg.

Stijgende duurzaamheid

Minister Blok stelt in zijn begeleidende brief dat ‘de corporatiesector behoorlijk presteert’.

De kwaliteit van corporatiewoningen is niet alleen overwegend goed, ook worden ze steeds duurzamer en energiezuiniger. De investeringen in het verduurzamen van de woningen zijn tussen 2011 en 2014 flink gestegen: van 105 miljoen naar 282 miljoen euro. Om de gezamenlijke doelstelling van een gemiddeld energielabel B te behalen, zal het tempo waarmee de verduurzaming plaatsvindt nog wel iets toe moeten nemen.

Oog voor ouderen

De corporaties hebben veel aandacht voor wonen en zorg; vooral langer thuis wonen is een belangrijk punt. Niet alleen bezitten corporaties zo’n 200.000 specifieke ouderenwoningen, ook is het aantal woningen ‘nultredenwoningen’ flink uitgebreid. Dit zijn woningen waarvan alle ruimtes zich op dezelfde woonlaag bevinden. Tussen 2009 en 2014 is dit aantal vertienvoudigd van 60.000 naar 734.000.

Betaalbaarheid blijft aandachtspunt

De betaalbaarheid van huurwoningen staat nog altijd onder druk. Dit bleek al uit het feit dat het aantal huurders dat een te hoge huur betaalt ten opzichte van het inkomen, ook wel ‘dure scheefwoners’ genoemd, is toegenomen. Volgens de minister komt dit onder meer door een algehele inkomensdaling en het feit dat huurverhogingen vanaf 2012 boven het inflatiepercentage uit mogen komen. De huurstijgingen zullen in 2016 gematigd worden.

Het goede nieuws is dat het aantal ‘goedkope scheefwoners’, dat met een midden- of hoog inkomen ‘onterecht’ in een sociale huurwoning woont, is afgenomen.

Aanbod moet groter

Ondanks de positieve berichten is er nog genoeg werk aan de winkel voor corporaties. Zo roept de minister op om het aanbod van geschikte goedkopere huurwoningen voor kleinere huishoudens te vergroten. Ook vindt Blok dat de vrije huursector een te beperkt deel van de huurwoningmarkt inneemt; om deze te vergroten zouden niet alleen marktpartijen, maar ook ook de corporatiesector een helpende hand kunnen bieden door meer woningen in dit segment te verhuren.

Gerelateerd nieuws

Lees ook