Woningmarkt is klaar voor WONEN 4.0

bron: Nieuwbouwwijzer.nl

Dat er iets moet gebeuren op de woningmarkt is wel duidelijk. Maar wat? Verschillende partijen lieten uiteenlopende geluiden horen. Wel of niet de hypotheekrenteaftrek aanpakken, wel of geen strengere eisen voor de Nationale Hypotheek Garantie. Volgens de voorzitter van Aedes, Marc Calon, is het van essentieel belang dat de gehele woningmarkt wordt aangepakt.

Doorstroming dramatisch

De doorstroming op de woningmarkt ligt compleet op zijn gat. Dat heeft verschillende redenen volgens Calon. Huurders die al enige tijd een huis huren betalen vaak veel lagere huurprijzen dat nieuwe huurders. Genoeg reden voor veel huurders om niet te verhuizen. Veel huurhuizen worden momenteel ook verkocht door woningcorporaties, omdat de kosten voor huurwoningen vaak veel te hoog oplopen in verhouding tot de opbrengst. Het aantal beschikbare sociale huurwoningen loopt ook ieder jaar terug. Uit een onderzoek van de NOS bleek dat in 2011 dit aantal met 6,3% was afgenomen.

Compleet plan

En dus is het de hoogste tijd dat er wat gaat gebeuren, zo zegt Calon. Vorige week presenteerden de verschillende belangengroepen een nieuw hervormingsplan: WONEN 4.0. Dit akkoord was samengesteld door Aedes, de Nederlandse Woonbond, de Vereniging Eigen Huis, NVM, VBO en VastgoedPro. Calon benadrukte nogmaals dat het van levensbelang is dat de hele woningmarkt wordt aangepakt. Geen losse voorstellen meer, maar een goed doordacht plan dat alle aspecten van de geteisterde woningmarkt in ogenschouw neemt.

Gerelateerd nieuws

Lees ook