Afname beschikbare sociale huurwoningen

bron: NOS.nl

Uit cijfers van de NOS blijkt dat in 2011 wederom minder sociale huurwoningen beschikbaar zijn gekomen. Ten opzichte van 2010 is het aantal vrijgekomen sociale huurwoningen met 6,3% gedaald. Waren er in 2010 nog 181.700 sociale huurhuizen beschikbaar, in 2011 was dit aantal geslonken tot 170.200 huurwoningen.

Langere wachttijden

Deze ontwikkeling lijkt zich de komende jaren door te zetten. Dit betekent dat starters, huishoudens met kinderen en senioren steeds langer zullen moeten wachten op een beschikbare sociale huurwoning. In de grote steden, denk hierbij aan huurwoningen in Amsterdam en Utrecht, wordt al gesproken over wachttijden van 15 jaar! Doordat gemeenten en corporaties steeds minder bouwen, blijven onder andere senioren langer in hun huidige (en vaak te grote) huurhuis zitten.

Strengere regels

Een andere reden voor de slechte doorstroming van sociale huurhuizen is de nieuw ingestelde inkomensgrens van 34.000 euro. Mensen met een hoger inkomen komen niet in aanmerking voor een sociale huurwoning. De strengere regels bij het verstrekken van hypotheken voor koopwoningen hebben ook een negatieve invloed op een goede doorstroming. Mensen besluiten vaak te blijven zitten op hun huurplek en willen eerst de komende jaren meer duidelijkheid over de veranderingen op de woningmarkt. Dat veel woningcorporaties vrijgekomen sociale huurwoningen steeds vaker verkopen, werkt natuurlijk ook alleen maar tegen.

Dalende cijfers

In Nederland zijn momenteel in totaal 3,2 miljoen sociale huurwoningen. Het percentage vrijgekomen huurwoningen neemt elk jaar weer af. In 2006 was 9% beschikbaar voor sociale huur. Momenteel is datzelfde percentage gedaald naar 7,4%.

Gerelateerd nieuws

Lees ook