Woningtekort blijft groeien tot 2020 ondanks beschikbare miljarden

bron: Capital Value

Het woningtekort is groter dan verwacht en zal verder toenemen. Dat blijkt uit onderzoek van Capital Value, specialist in woningbeleggingen. Op dit moment zijn er 205.000 woningen te weinig, wat op kan lopen tot een tekort van 235.000 in 2020. Wat betreft huurwoningen met een huur tussen de €711 en €1.000 is er 76 procent méér vraag dan aanbod. Kan dit woningtekort worden opgelost?

Moeilijk voor middeninkomens

Het aantal huishoudens in Nederland groeit harder dan de woningvoorraad. Steeds meer mensen willen alleen wonen en ook het aantal 75-plussers neemt toe. Veel huishoudens met een middeninkomen verdienen te veel voor een sociale huurwoning en zijn dus aangewezen op vrijesectorhuurwoningen met een maandhuur tussen de €711 en €1.000. Het gat tussen vraag en aanbod is juist in dit segment het grootst: er worden jaarlijks zo’n 193.000 woningen gevraagd en maar 110.000 aangeboden.

Genoeg geld, te weinig bouwmogelijkheden

Om het totale woningtekort aan te kunnen pakken moeten er per jaar 85.000 woningen bijgebouwd worden. Volgens investeerders is er genoeg geld om dit te realiseren, maar zijn er te weinig projecten om in te investeren of is er te weinig capaciteit in de bouw. Het afgelopen jaar werd er een recordbedrag van 5 miljard euro geïnvesteerd in de bouw van huurwoningen, maar dit is dus nog niet genoeg. Voor 2018 is er bij beleggers nog eens 7 miljard beschikbaar om te investeren in huurwoningen, maar dan moeten er wel mogelijkheden zijn. Ook woningcorporaties willen wel huurwoningen bijbouwen, maar 63 procent zegt te weinig bouwgrond beschikbaar te hebben.

Volgens de directeur van Capital Value is het dan ook belangrijk dat er samengewerkt wordt door alle mogelijke partijen zoals gemeenten, beleggers, woningcorporaties en projectontwikkelaars. Zo kan er per regio precies gebouwd worden waar de meeste vraag naar is. Waarschijnlijk zal het woningtekort een hot topic zijn tijdens de aankomende gemeenteraadsverkiezingen in maart.

Gerelateerd nieuws

Lees ook