Meer sociale huurwoningen beschikbaar voor middeninkomens

bron: Nu.nl

Goed nieuws voor de middeninkomens! Want de afgelopen maanden werd steeds vaker geroepen dat het ontbreekt aan genoeg sociale huurwoningen, en dan vooral voor huishoudens met een inkomen boven de 34.000 euro. Het probleem was echter dat we ons hadden te houden aan de regelgeving van onze grote broer, de Europese Commissie. Deze Commissie stelt dat niet meer dan 10% van vrijgekomen sociale huurwoningen mag worden toegewezen aan de middeninkomens.

Europese Commissie bepaalt

Op verzoek van de PvdA is minister Spies de grens overgestoken om te gaan praten met Brussel. Haar vraag was of het mogelijk is iets te doen aan deze regelgeving. En warempel! De Commissie heeft zowaar toestemming gegeven om in plaats van 10% nu 20% van de sociale huurwoningen aan te wijzen aan de middeninkomens. Wel stelt de Commissie als voorwaarde dat van die 20% de helft van de woningen bedoeld is voor huishoudens met een maximaal inkomen van 38.000 euro.

Probleem huisvesting

Ik vraag me af of we nu de Europese Commissie op onze blote knietjes moeten bedanken voor de toegezegde wijziging. Want eigenlijk vraag ik me nog meer af waarom er een Europese regelgeving bestaat voor een dergelijk nationaal probleem. Is de problematiek rond huisvesting in Nederland werkelijk een Europese aangelegenheid? Brussel lijkt vooral op haar hoede te zijn voor oneerlijke concurrentie op de huurmarkt. Maar is dat niet iets waar Nederland zelf voor kan waken? Het zal de middeninkomens waarschijnlijk een worst zijn zolang er maar meer betaalbare huurwoningen in hun straatje komen.

Gerelateerd nieuws

Lees ook