Rotterdamse corporaties grotendeels akkoord met sloopplannen gemeente

bron: Rijnmond.nl

Rotterdamse woningcorporaties gaan akkoord met het grootste deel van de plannen van de gemeente om 20.000 goedkope huurwoningen te slopen. Dit schrijven de corporaties deze week in een brief aan de Rotterdamse wethouder.

Leefbaarheid en voorzieningen op peil

Om de stad aantrekkelijker te maken voor hoger opgeleiden en gezinnen, wil Rotterdam in de komende jaren 20.000 goedkope huurwoningen plaats laten maken voor duurdere huizen. Dit staat beschreven in de ‘Woonvisie 2030’. Woningcorporaties Havensteder, Vestia, Woonbron, Woonstad Rotterdam en de Stichting Ouderenhuisvesting zijn het eens met deze visie. Zij erkennen dat deze inkomensgroepen nodig zijn om het voorzieningenniveau in de stad en de leefbaarheid van de wijken op peil te houden.

Duurzamer woningaanbod

De corporaties staan echter niet achter het idee om dure woningen te realiseren in arme wijken. In plaats hiervan voelen de corporaties meer voor het verduurzamen van het woningaanbod. Hiermee krijgen de bewoners meer woongenot, terwijl het milieu ook nog eens minder belast wordt.

20.000 woningen niet realistisch

Ook zetten de woningcorporaties hun vraagtekens bij de omvang van de beoogde sloop: ze betwijfelen of het aantal van 20.000 woningen gehaald kan worden. Bovendien zijn ze van mening dat iedereen die recht heeft op een sociale huurwoning, deze ook moet kunnen krijgen.

In hun brief stellen de corporaties verder dat ook de huurhuizen van particuliere beleggers mee moeten worden genomen in het woonbeleid van de gemeente. Daarbij zou de gemeente moeten blijven openstaan voor een andere verdeling van verkoop, liberalisering, sloop en nieuwbouw.

Referendum

Huurdersverenigingen zijn fel tegen op de plannen, zij stellen dat de vraag naar de goedkopere woningen de komende jaren alleen maar toe zal nemen. Zij zijn momenteel dan ook bezig met het verzamelen van handtekeningen om een referendum over het omstreden beleid af te dwingen.

Het ziet ernaar uit dat dit referendum er gaat komen. De Woonvisie 2030 wordt op 12 mei besproken in de gemeenteraad, waarna tegenstanders nog eens zes weken de tijd hebben om de benodigde tienduizend handtekeningen binnen te halen. Dit lijkt geen probleem te zijn, aangezien de huurdersorganisaties binnen één week al 1.200 handtekeningen wisten op te halen.

Gerelateerd nieuws

Lees ook